DOCUMENT DELS EMPRESARIS

Els sindicats acusen la CEOE de fer "saltar pels aires" la reforma prevista dels convenis

CCOO i UGT veuen difícil el pacte sobre la negociació col·lectiva després de l'enduriment de la posició de la patronal

2
Es llegeix en minuts

CCOO i UGT han denunciat el gir donat pel president de laCEOE,Juan Rosell, que en la reunió amb els secretaris generals de CCOO, Ignacio FernándezToxo, i UGT, CándidoMéndez, va presentar un document per a la reforma del sistema de convenis que els sindicats van considerar inassumible.

Les organitzacions sindicals consideren que la patronal ha fet "saltar pels aires" la negociació i ha provocat que l'acord estigui "molt complicat". El secretari d'Acció Sindical de la UGT,Toni Ferrer, va explicar que aquest document recupera antigues aspiracions de la patronal en matèria de pròrroga dels convenis o estructura de la negociació col·lectiva, que ja havien estat discutides i superades. "Ens hem trobat amb una CEOE que es desdeia de tots els avanços i plantejaments que s'havien acordat en les anteriors reunions", va assenyalar el secretari d'Acció Sindical de CCOO,Ramón Górriz.

Signe polític

Segons el seu parer, l'actitud de la patronal està "molt pressionada pel canvi de signe polític" després de les eleccions municipals i autonòmiques del 22-M i suposa un retorn a posicions maximalistes inspirades en el document de la CEIM (patronal madrilenya) i en el de les institucions europees per al rescat de Portugal. "La CEOE ha vingut amb un paper clarament inspirat per les tesis que abandera CEIM i per aquells sectors empresarials que no estan per acordar res", va assenyalar Ferrer. "Queda una reunió pendent, però això pinta malament", va afegir Ferrer en referència a la nova trobada que dimecres que ve, 1 de juny, mantindran Toxo i Méndez amb Rosell.

Górriz espera que la CEOE es replantegi la seva actitud, perquè en cas contrari creu que "hauria de dimitir de la seva funció com a agent social" i hauria de donar explicacions a la societat per dinamitar el diàleg social. "No deixa de ser una situació molt delicada que significa un pas enrere molt greu per la seva part, perquè quan s'està negociant al màxim nivell no hi caben actituds d'aquesta mena i si persisteixen estaran trencant la negociació col·lectiva", va afegir.

Flexibilitat interna

En teoria, la reunió hauria d'haver servit per començar a redactar els termes concrets de l'acord sobre la base del que s'ha discutit els últims mesos, però no s'ha pogut avançar en aquest sentit. Segons CCOO i UGT, la patronal ha tornat a plantejar que la flexibilitat interna de les empreses no sigui negociada, que no es prorroguin els convenis caducats, que l'única estructura possible de negociació entre l'empresa i els sindicats sigui el conveni d'empresa, a més de deixar a les comissions paritàries i els sistema de mediació i arbitratge "un paper decoratiu".

Notícies relacionades

El que pretén la patronal, segons Ferrer, és que l'empresari a la seva empresa "faci el que vulgui", amb la possibilitat de poder canviar els treballadors sense límit en la jornada i en les seves funcions, cosa que considera que deixa els treballadors totalment desprotegits. "La negociació col·lectiva té 30 anys i del que es tracta és de millorar-la, però començar de cap i de nou, de cap manera", va afirmar Górriz.

Entre les propostes recuperades per la CEOE, segons els sindicats, també hi ha la d'excloure dels convenis qualsevol amb facultat de direcció o que els nous empresaris amb menys de sis treballadors quedin exempts durant dos anys de la submissió a cap conveni.