LA SALUT DELS COMPTES PÚBLICS

El risc autonòmic

El deute de les comunitats autònomes ha superat el 10% el tercer trimestre de l'any

Zapatero adverteix: «A qui no compleixi, el Govern el farà complir»

3
Es llegeix en minuts
R. M. SÁNCHEZ / MADRID
E. OLIVERAS / BRUSSEL·LES

En vista dels dubtes plantejats per l'agència de qualificació Moody's

-que se centren, en bona part, en«la falta de disciplina fiscal»de les comunitats-, es podria arribar a l'acudit fàcil que les autonomies són les primes de l'Estat que el posen en risc. Això, fent un joc de paraules a partir de la familiar expressióprima de risc del deute públicamb què els mercats financers castiguen cada dia els bons espanyols.

Segons les dades que ahir va publicar el Banc d'Espanya, el deute de les autonomies va superar el 10% del PIB al finalitzar el tercer trimestre de l'any, amb un augment del 27,36% respecte al mateix període de l'any anterior. El deute de l'Estat, que ja arriba al 44,1% del PIB, ha pujat el 14,95%, mentre que el de les corporacions locals (el 3,4% del PIB) ho ha fet el 4,62%.

En total, s'ha arribat a un nivell de deute públic del 57,7% del PIB el tercer trimestre, que, segons el Govern, encaixa amb la previsió oficial del 62,8% per al conjunt de l'any i que, en tot cas, seguiria uns 20 punts per sota de la mitjana de la Unió Europea.

Advertència i sublevació

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va assegurar ahir a Brussel·les que«el 99% dels governs autonòmics i locals»respectaran el compromís de reduir el dèficit públic el 2010.«I a qui no ho compleixi, el Govern l'hi farà ­complir»,va advertir finalment Zapatero. L'irònic somriure que va deixar escapar va servir de velada referència a l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz Gallardón (PP), a qui el Govern li ha prohibit noves operacions d'endeutament.

Zapatero va afegir que serà estricte«amb alguna comunitat autònoma»sense donar-ne més detalls. «El Govern té el control sobre el dèficit i el deute de les comunitats autònomes»,va insistir Zapatero, després de queixar-se de les freqüents anàlisis en la premsa internacional que donen una imatge distorsionada de la realitat econòmica i financera espanyola.«Cap autonomia pot emetre deute públic sense permís del Govern», va recordar Zapatero.

Això ho saben prou bé les comunitats autònomes de Castella-la Manxa i Múrcia, a les quals el ministeri d'Economia els ha prohibit noves operacions d'endeutament fent ús, per primera vegada, d'una facultat que no s'havia estrenat fins ara. El president castellanomanxec, José María Barreda (PSOE), va expressar ahir el seu disgust davant d'aquesta mesura:«El càlcul del dèficit es fa sobre el PIB i, com que la nostra regió té un PIB baix, les comunitats pobres no podem sortir mai d'aquesta situació, em sublevo», va rematar.

Segons Moody's serveix de poc prohibir endeutar-se a les autonomies si aquestes recorren a endarrerir els pagaments als seus proveïdors per burlar la disciplina ­es­tatal.

Les dades publicades ahir pel Banc d'Espanya revelen que amb 30.304 milions Catalunya té el nivell més alt de deute públic en termes de PIB (30.304 milions, el 15,4% del PIB català), darrere de València (16%). A més, a Catalunya i Castella-la Manxa és on més ha augmentat el deute en relació amb els seus respectius nivells de PIB des de començament d'any.

Notícies relacionades

La comunitat de Madrid és la tercera menys endeutada (el 6,6% del PIB), darrere d'Astúries i el País Basc (totes dues amb un deute del 6,2% del PIB regional).

Per ajuntaments, les dades fan posar vermell el de Madrid, amb un deute de 7.134 milions, la meitat del que acumulen totes les capitals de província i la cinquena part de tots els ajuntaments i diputacions del país (36.226 milions). No obstant, el deute de Madrid s'ha reduït el 3% respecte al tercer trimestre del 2009. El deute de l'ajuntament de Barcelona se situa en 794 milions.