L¿oposició i els agents socials

Rajoy celebra la rebaixa a les pimes però demana un pla global

Els nacionalistes veuen bé les iniciatives i l'esquerra les rebutja

El líder de l’oposició, Mariano Rajoy, ahir a la sessió de control a l’Executiu al Congrés.

El líder de l’oposició, Mariano Rajoy, ahir a la sessió de control a l’Executiu al Congrés. / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
JOSÉ RICO / BARCELONA
GEMMA ROBLES / MADRID

Mariano Rajoy va necessitar ahir temps per pair el paquet de mesures que li va presentar el president del Govern, a primera hora, al Congrés. La seva reacció en calent va ser acusar Zapatero d'instal·lar-se en la «improvisació i la rectificació». A la tarda, a Barcelona, Rajoy va ser més generós al fer una valoració de les iniciatives governamentals: va dir que li agrada que es rebaixin els impostos a les pimes perquè, entre altres coses, els populars fa mesos que ho reclamen. Es va mostrar més caut davant l'entrada de capital privat en la gestió d'aeroports i en la societat estatal de loteries i apostes: va avisar que no es pronunciarà sobre la qüestió fins que conegui el decret llei.

Però el líder del PP també va tenir crítiques per a Zapatero, de qui va dir que segueix generant «una desconfiança atroç». «Li falta un pla complet de política econòmica i també les reformes estructurals que li reclamen des de la Unió Europea i els partits», va emfatitzar. Dit això, va advertir que les mesures «aïllades» poden estar «molt bé», encara que a llarg termini no serveixin «per a res». En qualsevol cas, va voler aclarir que ell no creu que Espanya necessiti un rescat, perquè el país té «fonaments» per crear ocupació.

Notícies relacionades

NACIONALISTES I ESQUERRA / Des de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida va apuntar que les mesures són positives, encara que insuficients. El diputat del PSC, Francesc Vallès, va assenyalar que la introducció de la gestió privada als aeroports pot suposar «acabar amb el discurs del greuge del Prat davant Barajas, perquè ara els dos aeroports es gestionaran de forma independent», informa Juan Ruiz Sierra.

El PNB, pel seu costat, veu de «lògica» l'aprovació de les noves mesures, mentre que l'esquerra (IU, ICV i ERC) retreu a Zapatero «un altre gir» a la dreta.