REACCIONS A LA SENTÈNCIA SOBRE EL CÀNON DIGITAL

Els internautes destaquen que és "una victòria de la societat civil"

Les associacions recorden que la sentència judicial avala diverses de les seves tesis sobre la seva aplicació indiscriminada

Les organitzacions d'usuaris critiquen que es mantingui la taxa per als particulars

3
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES

Els grups d'internautes s'han mostrat satisfets amb la sentència d'avui del Tribunal Europeu de Justícia, que consideren un aval a les seves posicions contràries a la taxa, agrupades en la plataforma Tots contra el Canon.

El president de l'Associació d'Internautes, Víctor Domingo, ha considerat "un triomf de la societat civil" la sentència del Tribunal de la UE que considera que l'aplicació a Espanya del cànon digital no és compatible amb la legislació comunitària.

"Estem moderadament satisfets, perquè és el resultat d'una lluita sense quarter de set anys molt desigual en contra de la imposició d'aquest cànon digital", ha dit Domingo, que ha assenyalat que "elevar el cànon alBOEva ser en el seu moment una difamació de l'Estat de Dret" i, per això, ha recomanat al Govern que "prengui molt bona nota" i que rectifiqui la seva decisió.

Així mateix, ha denunciat que l'aplicació "indiscriminada i arbitrària" del cànon digital és una mesura que "fa pagar fins i tot als ciutadans que no van comprar aquests suports". "Quan la ministra d'Economia va al Parlament amb els Pressupost Generals de l'Estat en unpen drive (clau USB), aquestpen drive està pagant el cànon digital. Això és inacceptable. No està compensant cap dret d'autor", ha subratllat.

Cànon en els originals

"Si hi ha d'haver un cànon pel tema de la còpia privada --ha afegit--, que aquest es posi en els originals i no en els suports, perquè si no s'està pagant diverses vegades. Creiem que és molt més raonable en el cas que hi hagués d'haver un cànon".

Una vegada coneguda la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Domingo considera fonamental que el Govern busqui altres alternatives i debati "la possibilitat del cànon pensant en l'interès general no en interessos corporatius". "Hi ha moltes alternatives, però desgraciadament no se'ns ha escoltat ni a l'Associació d'Internautes ni a Tots contra el cànon", ha lamentat.

Buscar la finalitat

En la mateixa línia que la patronal del sector, l'Associació d'Usuaris d'Internet (AUI) s'ha felicitat per la sentència, que considera "lògica i raonable". El president de l'AUI, Miguel Pérez Subías, ha indicat que la sentència dóna la raó als que des d'un primer moment, "fa gairebé dos anys", es van oposar a aquesta mesura que, al seu parer, "només beneficiava els intermediaris, que són les entitats de gestió, i no els artistes", una "contradicció" i un "contrasentit".

Pérez Subías ha sostingut que cobrar per avançat a un Estat democràtic "no té sentit" sense saber amb quina finalitat s'utilitzarà un material.

"Greuge comparatiu" per als consumidors

La portaveu de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), Ileana Izverniceanu, ha assenyalat que la sentència "obre un camí al que enteníem que era una injustícia" i dóna per fet que els consumidors que adquireixin equips de reproducció els utilitzaran "de manera delictiva".

"Si la sentència diu que el cànon no s'adequa al Dret comunitari per a aquells equips que siguin adquirits per professionals, s'adequa molt menys a Dret en el cas dels consumidors", ha assenyalat. Al seu parer, la sentència judicial "fa una diferenciació tremenda i un greuge comparatiu", encara que "obre un camí per seguir lluitant per la injustícia d'un cànon que afecta tots els usuaris".

Notícies relacionades

Dacio Alonso, de la Unió de Consumidors d'Espanya (UCE), ha assenyalat que la sentència havia creat moltes expectatives "perquè hi ha un sentiment generalitzat" que la Societat General d'Autors (SGAE) estava cometent un abús al cobrar el cànon de forma indiscriminada, "convertint --ha precisat-- a tots els consumidors gairebé en delinqüents". La resolució de l'alt tribunal europeu ha provocat "una profunda frustració" per a l'UCE, ja que es limita exclusivament a resoldre el conflicte de la SGAE amb els professionals i les empreses i demana que s'hauria de fer servir perquè no repercuteixi en els consumidors.

En la mateixa línia, Rubén Sánchez, portaveu de FACUA, creu que és "contradictori" pressuposar que els particulars utilitzaran sempre els sistemes d'emmagatzematge d'arxiu per gravar obres protegides per drets d'autor i al contrari per a empreses i professionals. Sánchez ha recordat que "hi ha multitud d'usuaris que quan compren un CD o un DVD el seu objectiu és guardar-hi les fotos de les vacances".