les opinions

Cap a la normalització del crèdit

1
Es llegeix en minuts
José Carlos Díez
José Carlos Díez

Professor d'Economia de la Universitat d'Alcalà.

ver +

les proves d'esforç a la banca són una eina tradicional dels supervisors, però la novetat és que es facin públiques. El 2009 la Reserva Federal va ser la pionera encara que va fer un test sense estrès ja que la realitat ha superat l'escenari més advers. A Europa anem a remolc dels americans, però nosaltres sí que hem estressat la realitat, encara que l'exercici no ha estat homogeni.

Notícies relacionades

¿Qui han estat els que més han estressat? Nosaltres. I per això i per haver ensenyat un 90% del nostre sistema bancari som el país europeu en què més entitats han resultat tenir problemes. ¿Hauríem d'haver estat menys transparents i exigents? No. L'exercici és per detectar problemes i prevenir-los. Una vegada detectats, les entitats que no han superat la prova hauran de prendre les mesures necessàries per tornar a examinar-se al desembre.

Després de la paranoia dominant en els últims mesos en què els mercats assumien que no aconseguiríem pagar el nostre deute extern i hauríem de demanar un pla d'ajuda urgent al Fons Monetari Internacional, les aigües tornen al seu nivell i els nostres diferencials del deute públic cauen amb força. Ara els resultats haurien d'encomanar aquesta millora a les emissions bancàries, cosa que redundarà en la tan necessària normalització del crèdit per a les empreses i les famílies.