EL FUTUR

Eslovàquia, segon país de l'Est que adopta la moneda comuna

L'economia eslovaca creix a un ritme elevat del 7% malgrat la crisi

El 2007 es va convertir en el primer productor mundial de cotxes per càpita

Tres joves eslovacs mostren els primers euros dispensats per un caixer automàtic a Bratislava.

Tres joves eslovacs mostren els primers euros dispensats per un caixer automàtic a Bratislava. / REUTERS / RADOVAN STOKLASA

2
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS
BRUSSEL.LES

Eslovàquia es va convertir ahir dijous en el membre número 16 de la Unió Econòmica i Monetària i en el segon país de l'antiga Europa de l'Est que adopta la divisa europea, l'euro, després d'Eslovènia. Amb la incorporació d'Eslovàquia, la zona euro compta amb 328,5 milions d'habitants i un producte interior brut (PIB) global d'11,4 bilions d'euros, segons les dades estimades per Eurostat per a l'any 2008.

"Amb la corona eslovaca se'n va una part de la identitat eslovaca", va assenyalar ahir el primer ministre del país de l'Est, Robert Fico. El cap del Govern, que a primeres hores de la matinada va obtenir els primers bitllets d'euro d'un caixer automàtic a Bratislava, va valorar sobretot "l'efecte positiu de l'euro en l'economia local durant la crisi econòmica".

Eslovàquia té una població de 5,4 milions d'habitants amb un nivell de renda equivalent al 70,9% de la mitjana de la Unió Europea (UE). El seu PIB per càpita és de 12.200 euros, és a dir, menys de la meitat de la mitjana de la zona euro (30.200), i és substancialment inferior a l'espanyol (24.200 euros).

Malgrat els llastos del passat, l'economia eslovaca ha aconseguit un fort i també accelerat creixement econòmic des de la incorporació del país a la UE el 2004, cosa que li ha permès incrementar en més de 15 punts percentuals el seu nivell de renda respecte a la mitjana. La seva espectacular expansió li ha valgut el sobrenom deTigre Tatra.

Fins i tot en plena crisi econòmica mundial Eslovàquia té previst aconseguir un creixement del 7% anual el 2008. La xifra és inferior al 10% registrat el 2007, però molt superior al lànguid 1% previst per al conjunt de la zona euro i a l'1,3% estimat per a Espanya per la Comissió Europea. Però Eslovàquia manté una elevada taxa d'atur del 10%, que és la segona més alta de la UE després de l'espanyola, tot i que és la meitat de la registrada a finals del 1999 (19,2%).

MÀ D'OBRA QUALIFICADA

Eslovàquia basa la seva expansió econòmica en una forta inversió estrangera, atreta per una mà d'obra qualificada a baix cost i un reduït nivell d'impostos. La indústria exerceix un paper clau, especialment l'automobilística: compta amb plantes de Volkswagen, Peugeot-Citröen, PSA i Kia Motors. El 2007 va doblar el nivell de producció, i amb 571.000 automò-

Notícies relacionades

bils fabricats es va convertir en el primer productor mundial de cotxes per càpita.

A més a més, els comptes públics del país de l'Est estan relativament sanejats: dèficit públic de l'1,9% del PIB i un deute públic del 29,4% del PIB. Però l'evolució de la inflació deixa una mica més a desitjar (4,9% al mes de novembre). L'escalada obeeix probablement als moviments alcistes dels preus que acompanyen l'arribada de l'euro.

Temes:

Eslovàquia