AMPLIACIÓ DEL CLUB DE LA MONEDA ÚNICA

Xipre i Malta se sumen a la zona euro, que arriba als 15 membres

La incorporació dels dos estats té més un impacte polític i simbòlic que no pas econòmic

Els dos socis incrementaran en el 0,23% el producte interior brut (PIB) de l'eurozona

2
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS / BRUSSEL.LES

Xipre i Malta, les dues economies més petites de la Unió Europea (UE), s'integraran l'1 de gener a la zona euro. Aquesta és la segona ampliació de la unió econòmica i monetària des de la posada en circulació dels bitllets i monedes d'euro el gener del 2002, després de la integració d'Eslovènia l'1 de gener del 2007. Amb els dos nous membres, la zona euro estarà formada per 15 estats.

Xipre té un nivell de renda per càpita (ajustat al poder de compra) equivalent al 92% de la mitjana de la UE, mentre que el nivell de renda de Malta és significativament inferior: el 77% de la mitjana europea. Xipre compta amb una població de 778.684 habitants, i Malta, de 407.810. L'economia xipriota creixerà el 3,9% el 2008, amb una taxa d'atur del 4,1%. El creixement maltès serà més modest (2,8%) i la seva taxa d'atur, més elevada (6,6%). La inflació se situarà el 2008 en el 2,3% i el 2,5%, respectivament, per damunt de la mitjana prevista a la zona euro (2,1%).

CONVERSIÓ

El tipus de conversió serà de 0,58274 lliures xipriotes per euro i de 0,4293 lires malteses per euro. La integració implicarà la posada en circulació de més de 60 milions de bitllets i de 395 milions de monedes en euros a Xipre, per un valor de 1.200 milions i 100,2 milions d'euros, respectivament. Per la seva banda, a Malta, la xifra serà més baixa: 41,5 milions de bitllets i 140 milions de monedes, per un valor de 799 milions i 39,3 milions d'euros, respectivament.

Les monedes que es distribuiran a Xipre han estat encunyades per l'institut nacional d'emissió finlandès i les monedes de Malta han estat encunyades per la fàbrica de la moneda de París.

La incorporació dels dos nous estats té més un impacte polític i sim- bòlic que no pas econòmic, ja que entre tots dos només incrementaran en el 0,23% el producte interior brut (PIB) de la zona euro i en el 0,37% la població de la unió econòmica i monetària. El PIB de la zona euro se situarà amb 15 membres per damunt dels 2,232 bilions d'euros i la població pujarà fins a 319,6 milions de persones.

Notícies relacionades

L'euro s'ha consolidat en els seus nou anys de vida com la segona divisa internacional més important del món i comença a fer ombra al dòlar nord-americà. Així, l'euro capta més del 47% de les emissions internacionals de deute en vigor i supera en més de 10 punts el percentatge de les emeses en dòlars, segons les últimes dades de la Comissió Europea, corresponents al mes de desembre del 2005.

El PIB de la zona euro està en procés de superar el nord-americà. El tercer trimestre d'aquest any, ja equivalia al 87% del dels Estats Units. Així mateix, la zona euro supera els EUA en comerç mundial, amb el 13,3% del total el 2006, en comparació del 13,1% dels EUA. La mida del sistema financer de la zona euro és aproximadament la mateixa que el nord-americà: 53,3 bilions de dòlars, davant de 56,5. Els actius dels bancs comercials de la zona euro són dues vegades i mitja més grans que els dels EUA, però la capitalització borsària nord-americana és el doble.

Temes:

Malta