CANVI DE MANS D'UNA EMPRESA TECNOLÒGICA

Narcís Serra, vicepresident de la nova Applus+

Els propietaris de la certificadora tanquen la venda per un import de 1.480 milions

Carlyle es queda el 70% del capital, i un grup de caixes catalanes, el 23%

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

Narcís Serra, president de Caixa Catalunya, serà vicepresident d'Applus+, l'empresa de certificació d'Ai- gües de Barcelona (Agbar) que ha estat venuda al fons de capital risc Carlyle Group i a un grup de caixes encapçalat per la segona entitat d'estalvis catalana.

Carlyle i Agbar van comunicar ahir que finalment s'ha tancat l'operació que va ser anunciada el 24 de juliol passat. La crisi financera de l'estiu i la concreció d'un pla de negoci que aglutinés el grup de caixes --algunes de les que en principi van anunciar la seva participació finalment han desistit-- i diversos empresaris catalans han demorat fins ara la venda.

Pedro de Esteban, director general i membre del comitè europeu d'inversions de Carlyle, serà el president del consell d'administració d'Applus+. Comptarà amb dos vicepresidents: Ernesto Mata --fins ara president-- i Narcís Serra. Joaquín Coello, director general de la companyia, mantindrà la primera responsabilitat executiva, a més de convertir-se en accionista amb un petit percentatge. El consell ratifica així l'antic equip directiu.

CONTRACTE DE VENDA

El contracte de venda va ser firmat ahir per Agbar (53,1%), Unión Fenosa (25%) i Caja Madrid (21,9%), que rebran 1.480 milions d'euros per desprendre's de les seves participacions, que sumen el 100% del capital d'Applus+. Carlyle controlarà la majoria de les accions, amb el 70%, mentre que el 23% estarà en poder de la societat Volja Inversiones 2007. Caixa Catalunya és el primer accionista d'a- questa firma, amb el 7,76% del capital. El segon soci serà la firma GTD de l'empresari Carlos Kinder, amb el 5,02%. Les caixes de Sabadell, Manresa i Girona sumen una participació del 5,17%. Els empresaris Roman Sanahuja, Andreu Costafreda i Juan Manuel Soler aglutinen una participació del 4,85%. A més a més, el fons de capital risc Itermediate Capital Group (ICG) i l'equip directiu en controlaran un altre 7%.

ICG, així mateix, ha participat en el finançament bancari de l'operació, que ha comptat amb un crèdit sindicat de 1.085 milions d'euros concedit per Barclays, Caja Madrid, Société Générale, La Caixa, Calyon, Mizuho, Caixa Catalunya, Unicredito i Commerzbank.

Com no podia ser d'una altra forma, Agbar va qualificar l'operació de "molt positiva". La filial de La Caixa ha ingressat 541,6 milions d'eu- ros amb la venda, dels quals 210 milions són plusvàlues netes.

La societat va comunicar que les plusvàlues es destinaran a finançar el creixement del grup en la gestió del cicle integral de l'aigua i en salut, els dos sectors principals d'activitat. A més, serviran per mantenir l'estabilitat financera.

El fons nord-americà Carlyle, que opera a Espanya des de les seves oficines de Barcelona, obertes l'any 2001, va haver de competir amb l'empresa francesa Eurazeo per aconseguir obtenir el control d'Applus+, després que altres inversors, com el britànic BC Partners, quedessin despenjats en la fase final del procés de venda.

SEGON INTENT

Notícies relacionades

L'operació tancada ahir no ha estat l'únic intent per part dels accionistes d'Applus+ de desprendre's de l'empresa de certificació. L'estiu del 2006 es va plantejar l'alienació en favor del fons bri- tànic Candover per 1.200 milions d'euros. El fons, finalment, va desistir de la compra, circumstància que li va costar el càrrec a l'aleshores conseller delegat de l'empresa catalana, Sergi Pastor.

Applus+ està present als cinc continents --en països com els Estats Units, l'Índia, Finlàndia, Austràlia i Nigèria-- i va tancar l'últim exercici amb una facturació de 546 milions d'euros i un resultat brut d'explotació (ebitda) de 77 milions d'euros.