ANUNCI DAVANT ELS PROMOTORS

El Govern prestarà assistència gratuïta a les víctimes d'assetjament immobiliari

Chacón anuncia que l'Executiu ha contactat amb molts ajuntaments, que s'han mostrat favorables

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / MADRID

La ministra de Vivenda, Carme Chacón, ha afirmat que el Govern oferirà assistència social gratuïta a les víctimes d'assetjament immobiliari, i per a això ja ha contactat amb molts ajuntaments d'Espanya.

Durant la inauguració d'un col·loqui de la patronal de promotors APCE, la ministra ha explicat que els ajuntaments s'han mostrat "més que disposats a ajudar" per garantir la protecció dels que són assetjats perquè abandonin les seves vivendes.

Un dels objectius del ministeri de cara a un pròxim mandat és impulsar la rehabilitació de vivendes, un tipus d'actuació en què, de vegades, el promotor es troba amb persones que no volen abandonar l'edifici. En aquest punt, es poden donar els casos d'assetjament a través de diferents pressions, com els talls de subministraments.

Chacón ha dit que, encara que és "molt minoritària", aquesta pràctica danya "en massa casos", no només persones grans o amb pocs recursos, sinó també la reputació del sector.

Els promotors proposen l'expedient governatiu

En aquest sentit, el president de l'APCE, Guillermo Chicote, ha reconegut l'existència de l'assetjament immobiliari a Espanya, si bé ha assegurat que la majoria del sector és aliè a aquesta pràctica, que ha titllat d'"inadmissible".

Chicote ha proposat recuperar l'expedient governatiu, originari del règim franquista. Segons aquest procediment, el promotor sol·licita una acció de desallotjament o rehabilitació, que és analitzada per la Delegació del Govern. Els ocupants reben un nou allotjament a càrrec a l'empresa que realitza l'obra i, al finalitzar aquesta, se'ls restitueix la vivenda.

Segons Chicote, aquesta proposta, que APCE ja va presentar a l'anterior ministra de Vivenda, María Antonia Trujillo, s'aplica en algunes regions d'Espanya, i per tant es pot constatar la seva efectivitat.

Motor de l'economia espanyola

Notícies relacionades

Chacón ha fet una crida a la calma davant l'"ajust gradual i suau" del mercat. La ministra ha dit que veu el sector "bé, fort i adaptant-se a nous temps", i ha animat els empresaris a sumar-se a l'aposta per la vivenda protegida, el mercat de lloguer i els nous models de vivendes ajustats a les necessitats d'avui.

La ministra ha afirmat que el Govern desitja que el sector segueixi sent "el motor de l'economia", cosa que, ha dit, és compatible amb la moderació dels preus i amb més innovació. Segons Chacón, la construcció seguirà creixent per sobre d'altres sectors, ja que la demanda potencial de vivendes es mantindrà entre les 400.000 i les 500.000 unitats.