FASE FINAL DE L'OPA SOBRE LA PRIMERA ELÈCTRICA ESPANYOLA

Enel i Acciona obtenen el 92,06% d'Endesa

El relleu en la propietat de la firma es formalitzarà el dia 18

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

Enel i Acciona han aconseguit obtenir un percentatge total del 92,06% d'Endesa com a resultat de l'oferta pública d'adquisició d'accions (opa), segons va comunicar ahir la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). A partir d'ara s'obre una ajustada agenda que han de pilotar, conjuntament, l'italià Fulvio Conti (conseller delegat d'Enel) i l'espanyol José Manuel Entrecanales (president d'Acciona). L'empresa pública italiana tindrà el 66,96% d'Endesa i ha de desemborsar 17.893 milions d'euros en aquesta opa per pagar els accionistes que han venut els seus títols. Acciona tindrà el 25% --i haurà de desemborsar 1.689 milions--, però ha pactat amb Enel un repartiment paritari del poder en la primera elèctrica espanyola.

PRÒXIM CALENDARI

En l'agenda de l'opa figura el 10 d'octubre com el dia que es liquidarà el pagament de les accions. Acciona i Enel, amb Entrecanales i Conti al davant, es convertiran en les noves propietàries de la primera elèctrica espanyola.

El dia 18 es renovarà el consell d'administració i es farà oficial la previsible sortida de l'actual president, Manuel Pizarro. Segons els acords entre les dues parts, a Acciona li correspon designar el president de la nova Endesa --hi ha la incògnita de si el càrrec serà assumit pel mateix Entrecanales-- i a Enel, el conseller delegat (en un primer moment, Rafael Miranda podria conservar aquest càrrec).

De forma imminent, una vegada completada la liquidació, es constituirà la nova societat hòlding d'Enel i Acciona (que haurà de controlar el 50,019% d'Endesa), en què Acciona tindrà la meitat més set accions, amb un vot de qualitat. Al marge dels títols controlats pel hòlding, les dues parts posseeixen un acord de sindicació que els obliga a votar en el mateix sentit que ho faci la societat conjunta.

Abans, el dia 10, està previst que el comitè assessor tècnic de l'Ibex 35 decideixi si Endesa torna al principal índex selectiu de la borsa espanyola (amb el 7,94% del capital que no ha anat a l'opa), o no.

Ja a finals d'octubre s'avançarà en les negociacions amb l'alemanya E.ON per concretar els actius d'Endesa que comprarà l'elèctrica que presideix Wulf Bernotat.

CRÍTICA DEL PP

Notícies relacionades

Conti va mostrar ahir satisfacció per l'èxit de l'opa. En una conferència a la ciutat italiana de Motebelluna, Conti va dir que el nivell d'acceptació de l'opa és "una bona notícia per als accionistes" i va considerar que l'operació crea una "utilitymultinacional".

A Espanya, el portaveu adjunt del grup popular, Vicente Martínez Pujalte, va lamentar que "l'empresa elèctrica espanyola més important" hagi quedat a les mans del Govern italià, que, va assegurar, "controlarà el sector elèctric espanyol al 50%" i les seves inversions a través d'Enel. "Si això és el final feliç de Zapatero, que vingui Déu i ho vegi", va dir.

Temes:

Acciona