RECTA FINAL DE LA BATALLA PER LA PRINCIPAL ELÈCTRICA ESPANYOLA

Enel i Acciona tenen via lliure per agafar el control d'Endesa

La junta elimina el blindatge que limitava els drets de vot i de representació

Pizarro pronuncia el seu últim discurs com a president davant els accionistes

2
Es llegeix en minuts
FRANCISCO J. DE PALACIO / MADRID

Manuel Pizarro, president d'Endesa durant els últims cinc anys, es va acomiadar ahir de la junta d'accionistes de la principal elèctrica espanyola. Una àmplia majoria de socis es van avenir a retirar els blindatges de vot i representació al consell, últim obstacle perquè Acciona i Enel puguin materialitzar la seva oferta de compra dilluns que ve.

La junta extraordinària d'Endesa celebrada ahir va ser molt breu. Tots sabien què hi anaven fer. Però Pizarro va qualificar de "miracle" la presència del 93,5% dels accionistes amb dret a vot, sense mencionar l'enorme campanya de publicitat que Endesa ha portat a terme, amb l'ajuda d'Enel i Acciona, perquè aquest quòrum fos possible.

L'acte, tot i que era merament tècnic, es va revestir d'una enorme emotivitat perquè Pizarro tancava més de dos anys de batalles pel control d'Endesa i obria una nova etapa a la companyia. El president va explicar als accionistes d'Endesa --ahir n'hi havia un total de 176.000 de representats-- la necessitat d'afrontar el canvi d'estatuts per ser respectuosos amb les formes. "Les formes determinen el fons de les qüestions", va sentenciar.

VIGILANTS

No era suficient ser "vigilants durant tot el procés sobre el preu i les condicions de compra", va explicar el president de l'elèctrica. Només quan el consell d'administració ha estat completament segur de l'operació, s'ha avingut a pronunciar-se a favor de la modificació dels estatuts i a satisfer les exigències dels compradors Enel i Acciona amb la finalitat que l'opa pogués finalment portar-se a terme.

Pizarro va recolzar personalment els canvis estatutaris que permeten a Enel i Acciona fer valer els drets de vot i representació al consell al posseir juntes més del 46% d'Endesa. També va recolzar el preu de 40,16 euros per acció --44,5 euros amb primes i dividends-- que ofereixen per la resta del capital de l'elèctrica i que s'acosta a la valoració del mateix Pizarro. Aquest suport obeeix, segons va dir, al fet que el president no vol mantenir blindatges que provoquin una "guerra de mitja companyia contra l'altra mitja".

Notícies relacionades

Per evitar suspicàcies, Pizarro va voler deixar clar que tot aquest suport als futurs propietaris d'Endesa no respon a condicions pactades o a "acords del consell, del president o d'algun conseller".

Després d'agrair a Enel i Acciona "el to, l'educació i el respecte" durant el procés i desitjar-los "tot el millor", Pizarro va asseverar que "la vida segueix" més enllà d'Endesa quan se surt amb "honor, amb dignitat i amb el reconeixement de tothom".

Temes:

Acciona