RECONVERSIÓ DEL SECTOR FLEQUER

El consum de pa baixa malgrat que pugen els punts de venda

Els espanyols en van menjar l'any passat el 13,82% menys que el 2000

Només el 25% de les 165.000 botigues són forns artesanals

3
Es llegeix en minuts
MANUEL CABELLO / BARCELONA

La reconversió de la tradicional botiga de pa en locals de degustació (on es pot prendre un cafè o comprar productes alimentaris variats) no ha frenat la caiguda del consum de pa a Espanya, una tendència que es va originar als anys 80. Només del 2000 al 2006, el consum per càpita d'aquest aliment bàsic va caure el 13,82% (de 50,31 quilos per espanyol i any als 43,36). En conseqüència, el nombre de forns tradicionals també ha descendit els últims anys.

Segons es desprèn de les dades del sector, a Espanya hi ha actualment uns 165.000 punts de venda de pa (incloses les gasolineres, supermercats i qualsevol altre establiment que ofereixi aquest producte), però tan sols una quarta part són forns tradicionals. Des del 1999, el nombre de fleques ha descendit un 20%, mentre que l'increment del percentatge de punts de venda ha augmentat en un 30%.

"La botiga tradicional de pa està desapareixent", assegura el secretari general de la Confederació Espanyola d'Organitzacions de Forn (Ceopan), José María Fernández del Vallado. Des de fa alguns anys s'estan substituint per un altre tipus de format, un establiment en què, a més a més de comprar pa, s'hi poden adquirir productes de rebosteria, pastisseria, alimentació i, fins i tot, alguns disposen de barra i de taules on es pot prendre un esmorzar o un piscolabis. En alguns establiments, aquests negocis alternatius a la venda del pa poden suposar la meitat de la facturació del local. "És una ten- dència a tot Europa aquest nou format de forn", diu Fernández del Vallado.

OFICI EN DECLIVI

En la desaparició del forn tradicional de pa hi influeix un altre aspecte important, explica el president del Gremi de Flequers de Barcelona, Xavier Vilamala: "Falta relleu generacional. És una professió sacrificada i els joves prefereixen altres feines". "A més a més la normativa respecte a la seguretat i la prevenció de riscos laborals és cada vegada més exigent i les inversions necessàries per adaptar els vells forns són molt altes", afegeix.

Tots aquests factors fan que la fabricació de pa artesanal estigui desapareixent i sigui substituïda per pa de fabricació industrial, precuit o congelat. Un procés que s'ha accelerat amb l'ajuda de la tecnologia. "El negoci del pa ha evolucionat més durant els últims 15 anys que en els 5.000 anys anteriors. Fa uns anys era impensable fabricar pa a Barcelona per vendre'l a Manresa. Gràcies a la tecnologia, actualment es pot fabricar a Barcelona i vendre's a Finlàndia", explica el responsable de Ceopan.

Actualment, aquest tipus de pa representa més del 20% del total que s'elabora a Espanya, però la fabricació creix un 15% anual: "Aquest ritme es mantindrà durant els 4 o 5 anys vinents fins a arribar a nivells de països com França, on el 30% del pa és industrial", vaticina Josep Betriu, conseller delegat del Grup Lasem, una empresa catalana que l'any passat va fabricar 16.000 tones de pa i les va distribuir entre més de 5.000 clients. "Molts d'ells són forners, que elaboren artesanalment la barra tradicional i nosaltres els subministrem noves varietats de pa", assegura.

Aquesta és una altra de les tendències del sector: les varietats de pa han crescut al mateix ritme que el consum ha caigut. A qualsevol forn s'hi pot trobar molta més varietat que fa uns anys, quan a penes es podia triar entre la barra de mig i la de quart. "El client és cada vegada més exigent. Consumeix menys pa, però el vol de més qualitat i més variat", assenyala el president del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, Andreu Llargués.

NOUS HÀBITS

Notícies relacionades

Així mateix, han variat els hàbits de compra. "Abans es comprava pa per a uns quants dies. Ara les famílies en compren diverses vegades al dia, segons les necessitats", afirma Betriu. Fernández del Vallado hi afegeix que "pel ritme de vida actual, la gent consumeix pa durant el cap de setmana i cada vegada es consumeix menys pa a casa i més a fora".

El sector de la producció de pa a Espanya està format per unes 15.000 empreses (2.500 estan ubicades a Catalunya) que l'any passat van facturar 4.971 milions d'euros. El volum de pa industrial va arribar fins al 22% del total.