CRISI D'UNA FILIAL NORD-AMERICANA A ANDALUSIA

Tancar la fábrica de Cadis costarà 500 milions a Delphi

L'acord inclou la cessió dels actius de l'empresa a l'Administració

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

La plantilla de Delphi a Puerto Real (Cadis) va dir ahir adéu a cinc mesos de lluita sense treva en defensa dels seus llocs de treball. La filial de la multinacional nord-americana d'automoció desemborsarà finalment uns 500 milions d'euros per a indemnitzacions, traspàs d'actius i el pagament del deute per executar el tancament definitiu de la factoria, en un acord que ha estat acollit amb satisfacció pels sindicats i l'administració regional.

Després d'una intensa reunió de gairebé 24 hores ininterrompudes, les parts van tancar ahir un tracte pel qual l'empresa es compromet a abonar fins a 120 milions d'euros en indemnitzacions per als més de 1.600 treballadors. Cadascun d'ells rebrà 45 dies per any treballat, enfront dels 35 dies que proposava inicialment l'empresa, amb uns límits que oscil.laran entre les 39 i les 42 mensualitats.

Posteriorment, els sindicats i la Junta d'Andalusia analitzaran les alternatives de prejubilacions i, sobretot, de recol.locació de la plantilla en les noves empreses que ja s'han compromès a instal.lar-se a la badia de Cadis.

TERRENYS I NAUS No obstant, l'aspecte més destacat de l'acord, com van ressaltar ahir el conseller andalús de Treball, Antonio Fernández, i el president del comitè d'empresa, Antonio Pina, ha estat el traspàs dels actius de l'empresa a l'administració regional, valorats en prop de 170 milions, "i a cost zero". Es tracta dels terrenys, les naus i la maquinària, que seran gestionades de forma conjunta per l'Executiu i els sindicats. No s'ha aconseguit la cessió de les patents, com reclamava la plantilla. "Era un aspecte que semblava impossible", va destacar Fernández, que va considerar que aquest acord suposarà un "avís per a navegants" per als empresaris que tinguin intenció de deslocalitzar la seva producció. "Hauran de saber que hauran de deixar els seus actius a la zona".

Notícies relacionades

Abans que es produeixi aquesta cessió, d'aquí a quatre mesos, la companyia haurà de liquidar el deute amb altres creditors. Per això, s'ha acordat la condonació del deute amb l'empresa matriu, xifrada en uns 175 milions d'euros, i se subscriurà un acord amb la resta dels creditors per al pagament de 25 milions més, encara que els dos processos hauran de ser aprovats pel jutge responsable del procés concursal.

El representant dels treballadors, que avui analitzaran en assemblea el contingut de l'acord i el ratificaran en referèndum, es va mostrar satisfet dels èxits assolits: "Hem aconseguit que Delphi no se surti amb la seva i hagi de pagar més de 500 milions d'euros". Pina va comparar la situació amb "un divorci de mutu acord, abans del dictamen de la jutge", encara que un dia després del termini fixat pels jutjats de Cadis per tancar l'expedient de regulació d'ocupació.