MOVIMENTS EMPRESARIALS AL SECTOR AERI EUROPEU

Apax demana a Lufthansa i Air France que entrin a Iberia

El fons vol constituir un grup inversor que competeixi amb British Airways

El consorci estudia presentar una oferta valorada en 3.400 milions d'euros

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El fons de capital risc Apax Partners busca un soci industrial per licitar per Iberia, per la qual cosa manté contactes amb les dues principals aerolínies europees, la francesa Air France-KLM i l'alemanya Lufthansa, per poder presentar una oferta alternativa a l'anunciada per British Airways (BA), el fons Texas Pacific Group (TPG) i tres fons de capital privat espanyols. Les especulacions sobre l'aerolínia espanyola van permetre que les seves accions avancessin el 2,86%, fins a arribar als 3,95 euros per acció.

La nova oferta podria rondar els 2.300 milions de lliures esterlines (uns 3.400 milions d'euros), segons va publicar en la seva edició d'ahir el rotatiuThe Daily Telegraph. L'elecció de British Airways de sumar-se al consorci liderat per TPG ha deixat Apax Partners fora de joc en l'operació. El diari apunta que les converses entre el fons i les dues aerolínies podrien estar "en una fase molt incipient" i podrien no concloure un acord per realitzar una oferta sobre Iberia alternativa a la de British Airways. En la part espanyola, Torreal (Juan Abelló) i Inversiones Hemisferio (José Manuel Lara) van mostrar el seu interès per estar del costat d'Apax.

Les companyies aèries interessades ni confirmen ni neguen les converses. Tampoc ho va fer el fons de capital privat britànic. L'ambigüitat reflectida per la premsa britànica contrasta amb la posició oficial de la companyia alemanya. Lufthansa ha insistit que Iberia seria un soci interessant per les seves rutes a Amèrica Llatina però que el seu valor de mercat "és massa car".

El president de la companyia va descartar anar de la mà d'un fons de capital risc. Per la seva banda, el president d'Air France-KLM va deixar clar durant la presentació dels resultats anuals que no ha estat contactada per cap companyia per formar part d'una oferta per Iberia. Jean-Cyril Spinetta, el seu president, va reconèixer dijous que segueix amb molta atenció els moviments empresarials que afecten Iberia.

ESPERA A VEURE El consell d'administració d'Iberia va decidir dijous esperar la seva pròxima reunió per adoptar una decisió sobre la proposta del consorci en què participa BA. El nucli estable de la companyia, en què participen Caja Madrid, BBVA, Logista i El Corte Inglés, considera que la proposta econòmica anunciada per TPG --uns 3,60 euros per acció-- no satisfà les seves aspiracions de venda. Almenys dos d'aquests accionistes, BBVA i Caja Madrid, han manifestat la seva intenció de vendre la participació. Caja Madrid s'ha mostrat interessada que hi concorrin altres ofertes.

Notícies relacionades

Però per als socis d'Iberia que han decidit desinvertir, la clau de l'operació està en el preu. De moment l'oferta que ha estat anunciada del fons nord-americà no satisfà les seves aspiracions, raó per la qual no es descarta que participin en altres ofertes competidores. El representant del BBVA al consell d'Iberia es va absentar dijous per evitar un conflicte d'interès.

VEHICLE INVERSOR Al mateix temps, Apax Partners necessita donar cos a un vehicle inversor en què almenys el 51% del capital estigui en mans espanyoles. Aquest, si més no, és un dels plantejaments dels sindicats de la companyia, que també exigeixen la participació d'un soci industrial en l'operació, la qual cosa obliga el fons britànic a buscar la col.laboració d'una aerolínia.

Temes:

Lufthansa