CONSEQÜÈNCIES DE LA CRISI D'UNA INDÚSTRIA

La Junta ultima la recol.locació dels treballadors de Delphi

El Govern andalús revela preacords perquè 4 empreses s'instal.lin a Cadis

La plantilla es reunirà amb Zapatero dimarts per detallar els compromisos

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Els treballadors de Delphi comencen a veure una sortida real al possible tancament de la factoria de Puerto Real. La Junta d'Andalusia els va comunicar ahir en una reunió el compromís "clar i ferm" que cap treballador "es quedarà a l'atur" i que tindran feines "dignes i estables", com exigia el comitè d'empresa.

Ja s'han tancat "pràcticament" acords amb quatre empreses perquè s'instal.lin en els terrenys de Delphi i mantinguin l'activitat industrial i els 1.600 llocs de treball directes i 2.000 d'indirectes i eventuals de la firma en crisi. Tot i que la plantilla va saludar l'anunci, espera que es formalitzi en la reunió de dimarts amb el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, en el marc del Congrés Europeu Sindical.

INCÒGNITES

Després de reunir-se amb els treballadors durant una hora, el conseller andalús d'Innovació i Empresa, Francisco Vallejo, va reiterar la intenció de recol.locar la plantilla i aconseguir una solució al conflicte "en un temps raonable", donat que les negociacions amb quatre empreses "estan molt avançades". Malgrat la petició dels empleats de conèixer quines són les empreses que hi estan interessades, Vallejo no les va voler revelar fins que no les ratifiquin els consells d'administració. "Puc alleujar l'ansietat dels treballadors, però no la seva curiositat", va dir fent broma. Va avançar que es tracta d'empreses "del màxim nivell de solvència", vinculades al sector energètic i tecnològic.

Hi ha converses amb quatre o cinc empreses més, i, segons Vallejo, encara que només en fructifiquin algunes es podrà recol.locar la plantilla. A judici de Vallejo, totes aquestes companyies "garantiran el futur" i fomentaran la "reindustrialització" de la badia de Cadis.

El conseller va criticar l'escassa capacitat de negociació dels directius de Delphi, i va subratllar que els arguments esgrimits el juny del 2006 per demanar subvencions es contradiuen amb els al.legats ara per justificar el tancament per insolvència, ja que llavors deien "que els seus actius estaven infravalorats i que els seus deutes eren préstecs participatius de la mateixa multinacional".

Els responsables sindicals van reclamar contundència judicial contra els directius de Delphi, per les vies penal i civil, al creure que podrien ser "responsables d'un suposat delicte d'insolvència punible", ja que "la fallida va respondre al seu propi interès per desviar la producció a altres plantes, i no la van provocar els proveïdors ni els clients".

Notícies relacionades

El president del comitè d'empresa va valorar el compromís que "cap treballador es quedi sense un lloc de treball digne i estable, que eren les premisses amb què treballàvem". A l'espera que "es posi una proposta ferma sobre la taula" en la reunió amb Zapatero, els treballadors descarten més mesures de pressió, tot i que "si ens hem de mobilitzar-se ens seguirem mobilitzant".

El secretari general de CCOO, Francisco Carbonero, va subratllar el compromís de la Junta que els treballadors no deixin d'ingressar la nòmina mentre s'aconsegueix una solució. Els sindicats exigeixen una "solució global al conflicte de Delphi que beneficiï a tothom, inclosa la indústria auxiliar i els eventuals, que són les primeres víctimes, i garanteixi projectes solvents".

Temes:

Delphi