MOVIMENTS DE CONSOLIDACIÓ DELS GRANS GRUPS PETROQUÍMICS

La Seda de BCN i Cepsa planegen crear la primera química espanyola

La companyia catalana integraria Intercontinental Química i donaria accés a la petrolera al seu capital

Rafael Español portarà al consell una operació que permetria duplicar la facturació de l'empresa

2
Es llegeix en minuts
XAVIER SALVADOR / BARCELONA

Hi haurà química catalana amb dimensió espanyola i europea si arriben a bon port les avançades converses que mantenen les cúpules de La Seda de Barcelona i la petrolera Cepsa. Si fructifiquen els contactes, La Seda de Barcelona integrarà Intercontinental Química (Interquisa), una de les joies de la corona de la divisió química de la multinacional Cepsa, segons ha sabut aquest diari de fonts financeres coneixedores de la negociació.

La incorporació d'Interquisa a La Seda transformarà la fesomia accionarial de l'empresa: Cepsa entraria en el capital de la química catalana, d'acord amb les variables que sospesen els negociadors i que podrien fer-se públiques en els pròxims dies, una vegada es concretin els percentatges i la valoració financera d'aquesta operació creuada.

La primera fase dels acords empresarials no inclourà els negocis internacionals d'Interquisa --amb implantació a Mont-real (Canadà)-- d'acord amb les dades que tenen els bancs de negocis que estudien la possible integració.

El consell de la firma catalana coneixerà en boca del seu president els detalls de l'operació a la reunió de dimarts que ve. D'acord amb la informació a què ha tingut accés aquest diari, en aquesta convocatòria s'aprovarà una nova ampliació de capital, que sufragaria, com a mínim en part, la compra. Un portaveu oficial de La Seda va negar ahir que la citada ampliació estigui destinada a la compra d'Interquisa, alhora que va assenyalar que no hi ha cap document d'intencions firmat.

La Seda de Barcelona és líder a Europa en la producció del plàstic PET, un polímer amb el qual es fabriquen multitud d'envasos. El febrer passat, el grup que dirigeix Rafael Español va tancar l'adquisició d'una factoria d'Eastman Chemical Ibérica, a Cadis, i va constituir una divisió específica per a aquesta línia de negoci que ha estat denominada Artenius. El 2006, el grup català va arribar a uns ingressos de 685,7 milions d'euros, xifra que gairebé va triplicar el gir comercial de l'any 2005.

FACTORIA A CADIS

La companyia que absorbirà La Seda de Barcelona posseeix la seva planta de producció al polígon petroquímic gadità de San Roque. El seu capital és propietat al 100% de Cepsa i és l'únic productor espanyol d'àcid tereftàlic purificat (PTA), dimetil tereftalat (DMT) i àcid isoftàlic (PIPA), matèries primeres fonamentals per a la indústria del polièster. De fet, La Seda de Barcelona és un dels principals clients d'Interquisa.

Carlos Pérez de Bricio és el president tant del holding petroler Cepsa com de la filial química, Interquisa. El 2005, la facturació d'Interquisa va superar àmpliament els 500 milions d'euros. Portaveus oficials de Cepsa preguntats pels contactes entre les dues companyies els van qualificar ahir de "rumors".

Notícies relacionades

BUSCANT LA GRANDÀRIA

Al llarg de l'últim any i mig, Español ha pilotat un procés de forta expansió industrial en el grup que presideix. "Necessitem guanyar grandària perquè és imprescindible per competir en el món. Volem ser una empresa amb una massa crítica suficient per tenir veu pròpia", defensava en unes declaracions fetes el març passat. En aquella ocasió, el president de La Seda de Barcelona va negar que mantingués contactes amb la petrolera: "Tenim una bona relació des de fa anys".

Temes:

CEPSA Empreses