EFECTES DE L'ANUNCI DE TANCAMENT D'UNA MULTINACIONAL

El Govern posarà traves per la via judicial a la retirada de Delphi

Les comarques gaditanes secunden la vaga general contra la marxa de la firma

1
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

El Govern intentarà frenar la retirada de la multinacional nord-americana Delphi i farà que compleixi la legalitat espanyola i que mantingui l'activitat productiva a la seva fàbrica de Puerto Real (Cadis), segons va anunciar ahir el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, en una compareixença al Congrés.

El cap de l'Executiu va anunciar que ha ordenat a l'Advocacia de l'Estat que es personi en el procés judicial obert als jutjats i analitzi "amb lupa" la "possible fallida" anunciada per la companyia.

Rodríguez Zapatero va explicar que tant l'Administració central com la junta d'Andalusia treballen "colze a colze" per exigir a Delphi el compliment del pla industrial firmat amb els sindicats el 2005. "El Govern té un compromís ferm i decidit amb el futur dels treballadors i de la Bahía de Cadiz", va afegir el president.

Mentrestant, la Bahía de Cádiz va mostrar ahir el suport massiu a la convocatòria de vaga general en protesta pel tancament de la factoria i en defensa de l'ocupació a la comarca. Els 14 municipis cridats a l'aturada per CCOO i UGT es van llevar ahir deserts. Els sindicats van xifrar el seguiment en més d'un 95%. Només la patronal va criticar la convocatòria per "innecessària" i "perjudicial per a l'economia de la comarca" i va lamentar les "coaccions" a alguns comerciants.

Els turistes no donaven crèdit al que veien. Carrers deserts, col.legis i hospitals tancats --excepte els serveis mínims--, transport públic parat i comerços sense obrir. A la vaga s'hi van sumar fins i tot dos grans magatzems d'El Corte Inglés. El gest va ser agraït pels sindicats, ja que el grup de distribució no acostuma a secundar cap aturada. "Han entès que no era una protesta contra ningú sinó a favor de l'ocupació", van assenyalar.

MOBILITZACIÓ TRANQUIL.LA

Notícies relacionades

La jornada va transcórrer sense incidents violents, tot i que els piquets informatius van protagonitzar altercats durant les primeres hores de l'aturada després de cremar contenidors i bolcar un vehicle abandonat davant les cotxeres dels autobusos de Cadis.

Un altre moment de tensió va arribar quan els treballadors i sindicalistes que es van manifestar pels carrers de Cadis van arribar a la seu de l'Audiència Provincial. Davant els escassos funcionaris que no van secundar l'aturada, van criticar la recent sentència que obre el concurs de creditors de Delphi.

Temes:

Delphi