TANCAMENT DE LA PLANTA DE PUERTO REAL

3.000 persones es manifesten contra Delphi

El conseller andalús Gaspar Zarrías assegura que no se'n "riuran de nosaltres"

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

Unes 3.000 persones es van manifestar ahir davant l'Ajuntament de Puerto Real (Cadis), en suport dels 1.600 treballadors que es veuran afectats pel tancament de la planta de la multinacional de components d'automòbil Delphi.

Els concentrats repetiran, de forma "pacífica i civilitzada", les concentracions davant de l'ajuntament sempre que puguin, amb "un eslò- gan que ens diferencia dels ianquis", segons Antonio Pina, president del comitè d'empresa. Pina manté que optar pel "civisme" ha estat un "encert" i va recalcar el suport que estan rebent dels partits polítics, d'associacions, de l'àmbit eclesiàstic, de la universitat i de companys que "vénen fins i tot de Navarra i de Barcelona".

El comitè d'empresa no té notí- cies oficials, més enllà del que ha publicat la premsa, sobre els intents de la Junta d'Andalusia per fer seure els representants de la multinacional nord-americana a la taula, i intentar que compleixin els seus terminis de mantenir oberta la planta fins a l'any 2010. A la fàbrica, cada treballador continua fent el seu torn per mantenir oberta la planta les 24 hores i evitar que la fabrica sigui tancada quan els treballadors no estiguin a dins.

IRRITACIÓ DE LA JUNTA

Ahir va continuar la irritació de la Junta amb Delphi. Després de la decisió de suspendre les ajudes de 8,3 milions d'euros que s'havien aprovat, el conseller de Presidència, Gaspar Zarrías va assegurar que no permetran que l'empresa nord-americana "se'n rigui de nosaltres" i va qualificar la decisió de tancament d'"il.legal". La multinacional i la Junta havien adquirit uns compromisos molt clars, pel que fa al futur i a les activitats de l'empresa, que amb aquesta decisió "unilateral i il.legal de tancar, no compleix" va explicar Zarrías als periodistes en Pedro Abad (Còrdova).

Notícies relacionades

Sobre la petició llançada per Javier Arenas, president del PP a Andalusia, que el tema central de la reunió de dimarts entre el president andalús Manuel Chaves i el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero sigui l'incompliment de Delphi, Zarrías va assegurar que Zapatero està "plenament" informat de la situació. Es va mostrar així mateix convençut que des dels ministeris d'Indústria i Treball faran tot el possible.

Des de Barcelona, la vicepresident del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, va assegurar ahir que el Govern recolzarà els treballadors de la multinacional, però va apuntar que "no sempre és fàcil" conjugar llibertat d'empresa, drets dels treballadors i de l'Administració amb el fet que es respectin els acords "firmats". Després de la seva entrevista amb el president de la Generalitat, Josep Montilla, la vicepresidenta va recordar que la crisi de la multinacional és a escala mundial i afecta 40.000 treballadors.

Temes:

Delphi