CRISI D'UNA INDÚSTRIA AUXILIAR DE L'AUTOMÒBIL

Delphi volia 8,3 milions per seguir a Cadis

La Junta revisarà ara si la planta complia els requisits per rebre ajudes

L'empresa ha ingressat 62 milions en subvencions durant 10 anys

2
Es llegeix en minuts
FRANCISCO J. DE PALACIO MADRID / JULIA CAMACHO / SEVILLA

L'empresa fabricant de components d'automòbils Delphi Automotive Systems es va comprometre a garantir la viabilitat de la planta de Puerto Real (Cadis) i la seva plantilla si la Junta d'Andalusia li concedia una nova subvenció de 8,3 milions d'euros. En els últims 10 anys, Delphi ha aconseguit ajudes públiques per un valor de 61,96 milions.

Fins ara, el Govern andalús s'havia esforçat per mantenir la planta de l'empresa auxiliar de l'automòbil i els seus 1.600 treballadors. Delphi va rebre quantioses subvencions de l'Estat i de la Unió Europea tramitades a través de la Junta molt abans que la multinacional nord-americana entrés en crisi. També va rebre de la Generalitat de Catalunya 158.085 euros per a "projectes d'investigació" a les seves factories de Sant Cugat del Vallès i de Sant Vicenç dels Horts i subvencions d'altres organismes autonòmics per a les plantes que té a Pamplona i a Saragossa, van afirmar els sindicats.

Ara, un altre cop, el Govern de Chaves estava intentant satisfer la nova petició d'ajudes de l'empresa a canvi que no tanqués la fàbrica, cosa que al final ha passat. El conseller de Treball de la Junta, Antonio Hernández, va evitar donar xifres tot i que va destacar que l'administració comprovarà si s'han incomplert les condicions imposades per concedir aquests incentius, vinculats a la creació i manteniment d'ocupació. Així mateix, va reconèixer que l'any 2007 "complia condicions" perquè se li hagués concedit una nova subvenció.

EXPEDIENT D'OCUPACIÓ

Hernández va dir que encara no havien tingut comunicació formal de la decisió de tancament de la multinacional, encara que Delphi havia informat recentment una regulació de 150 llocs de treball, i va subratllar que, en compliment de l'Estatut dels Treballadors, si l'empresa pretén rescindir els contractes "primer ha de plantejar un Expedient de Regulació d'ocupació i un pla social". A més, el responsable andalús d'ocupació va anunciar que en els pròxims dies mantindrà una reunió amb totes les parts implicades per "intentar arribar a un acord i salvar els llocs de treball de la factoria".

Notícies relacionades

D'altra banda, els treballadors fan la "vaga a la japonesa" que van començar tan bon punt van conèixer la notícia. El comitè d'empresa va decidir ahir complir la jornada laboral, però sense servir les comandes als clients com a mesura de pressió.

Aquest cap de setmana els treballadors paralitzaran la producció encara que mantindran una persona de guàrdia per no deixar buides les instal.lacions. Així mateix, les mares i dones dels treballadors van protagonitzar ahir unacassoladaper protestar pel tancament, i van lamentar les pèrdues que també tindran els comerços de la Bahía de Cadis.