CANVIS EN UNA DE LES PRINCIPALS IMMOBILIÀRIES

Metrovacesa queda dividida en tres firmes

El president del grup es queda amb el negoci a França i crea una altra empresa

La família Sanahuja controlarà la marca a Espanya i algun actiu al país veí

2
Es llegeix en minuts
FRANCISCO J. DE PALACIO / MADRID

El grup immobiliari Metrovacesa va ser ahir trossejat en tres parts per tancar la disputa que enfrontava els seus principals accionistes. El president, Joaquín Rivero, i el seu soci, l'empresari valencià Juan Bautista Soler, van arribar a un acord amb la família Sanahuja per repartir el conglomerat d'actius del grup a França i Espanya.

Fins i tot els responsables de l'empresa van reconèixer ahir que "l'operació és summament complexa" però es van alegrar que es tanqui de forma definitiva la guerra entre Rivero i la família de Román Sanahuja, que durant un any ha intentat infructuosament obtenir el control de la companyia.

Per un costat, Rivero i Soler --que controlen el 33,15% del grup-- es quedaran amb Gecina, l'empresa amb més actius del grup, propietària del negoci de lloguer a França. A més, agruparan alguns actius de Metrovacesa a Espanya com ara les oficines de lloguer. Per l'altre, la família Sanahuja, propietària del 39,62% del grup immobiliari, es quedarà amb el patrimoni de Metrovacesa a Espanya i serà compensada amb alguns negocis de Gecina a França.

La companyia, que preveu declarar un benefici de 1.000 milions d'euros de l'exercici del 2006, va comprar Gecina el març del 2005 a través d'una opa i controla el 68,55% del seu capital social. Gecina va tancar l'any passat amb un resultat net de 1.778,6 milions d'euros, el 173,7% més que l'any anterior.

Per la seva part, Rivero i Soler crearan una nova empresa aportant els tres microprojectes de Metrovacesa a Espanya que han estat cedits per Sanahuja. A més, no descarten fer sortir aquesta societat a borsa, segons fonts del grup.

PARTICIÓ DEFINITIVA

Notícies relacionades

L'acord establert ahir permet la partició efectiva de les societats del grup, que seran en el futur completament independents, va assegurar la companyia en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Els accionistes del grup podran optar per quedar-se en aquesta nova empresa, canviar a una altra societat o mantenir-se com a socis de totes tres a la vegada.

El procés de separació de Metrovacesa es prolongarà set o vuit mesos i posa fi a un llarg període de desavinences entre els socis. Encara falta saber què farà la família Lara, que va comprar el 5,17% del grup immobiliari per recolzar Sanahuja, així com Prasa Inmobiliaria, que controla un altre 3% de les accions. La resta dels títols estan en mans dels socis minoritaris.