NOUS ESTUDIS SOBRE LA RELACIÓ ENTRE FEINA I SALUT

Les malalties laborals costen la vida a 16.000 persones cada any

El registre català només reconeix dues morts per malalties derivades del treball

Més d'1,8 milions de persones estan malaltes a causa de la feina a Espanya

2
Es llegeix en minuts
FRANCISCO J. DE PALACIO / MADRID

El 94% dels treballadors que moren per causes laborals ho fan arran d'una malaltia que han contret al seu propi lloc de treball. Només el 6% mor en un accident de treball. Un nou estudi revela que a Espanya moren 16.000 persones a l'any per malaltia laboral, encara que els registres oficials amb prou feines en reconeixen un o dos casos.

El secretari confederal de CCOO responsable de salut laboral i medi ambient, Joaquín Nieto, va presentar ahir les conclusions d'un informe sobre l'impacte de les malalties laborals, que ha estat elaborat per professors de medicina preventiva de la Universitat de València, pertanyents al seu torn a l'Institut Sindical de Treball, Ambient i Salut (Istas), i que ha comptat amb col.laboració del Ministeri de Treball.

Entre les conclusions obtingudes destaca el fet que el 64% de les malalties laborals dels treballadors no són reconegudes com a tals i es tracten com a malalties comunes. Segons el registre oficial del 2004 --últim any del qual hi ha dades--, a Espanya es produeixen cada any una mica menys de 30.000 casos de malalties professionals, quan realment la xifra més exacta s'aproxima a 80.000, segons l'estudi.

DIFERÈNCIES DE COMPTABILITAT

Les diferències amb el registre de Malalties Professionals són notables. Per exemple, el 2004 es van reconèixer oficialment quatre casos de tumors malignes per causa laboral, mentre que l'estudi revela que en aquell exercici se'n van produir més de 5.000 casos.

El 8,4% dels tumors malignes que provoquen la mort d'una persona estan originats a la feina. Passa el mateix amb el 12,4% de les morts a causa de malalties del sistema circulatori o del 8,8% de les morts per infeccions.

Això suposa que cada any moren 14.000 homes i 2.000 dones per malalties laborals, el 4% de tots els decessos que es produeixen al país. A Catalunya es van originar 2.500 morts de treballadors per aquestes causes, encara que el registre només en reconeix dos casos.

A més a més, 80.000 treballadors emmalalteixen anualment per causes que s'inicien als seus llocs de treball, cosa que fa que en aquest moment hi hagi 1,8 milions de persones a Espanya que pateixen algun tipus de mal causat per la feina. Es tracta de malalties osteomusculars, cardiovasculars, de la pell, mentals, respiratòries, infeccioses, tumors i sordeses.

EL PROBLEMA A LES MÚTUES

Notícies relacionades

Nieto va insistir que el Registre de Malalties Professionals no val tal com està ara i va alabar la voluntat del Govern central de corregir-lo. El problema es troba, segons la seva opinió, en les mútues d'accidents laborals que desvien les malalties professionals cap a les contingències comunes. Segons els càlculs de l'Istas, únicament el 16% de les malaties dels treballadors es tracten tenint en compte l'origen laboral.

"Encara que Treball està fent els deures, Sanitat viu d'esquena al problema, i això impedeix que fem polítiques adequades de prevenció", va dir Nieto. Els metges no solen indagar on treballa el malalt i si aquí hi ha la causa del seu mal. Si es fes, el cost de moltes malalties que ha de cobrir un sistema sanitari públic deficitari es podria equilibrar amb les quotes per malaltia professional que cada any tenen superàvit, va explicar el responsable de CCOO.