IMPULS DEFINITIU A LA REFORMA FISCAL

Socialistes i CiU aproven la llei de l'IRPF

Set de cada 10 contribuents pagaran el tipus del 24%, segons Hisenda

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

El ple del Congrés va aprovar ahir definitivament la reforma de l'impost sobre la renda (IRPF) i societats, així com la norma de prevenció del frau gràcies a la suma dels vots dels socialistes i el suport global de CiU i del PNB. El PP, totalment crític amb la reforma, va aconseguir incloure una esmena en la reforma parcial de l'impost de societats amb una nova deducció per a les empreses que contribueixin a l'ús de les noves tecnologies de la informació i internet pels seus treballadors.

MÉS DE 4.000 MILIONS

La rebaixa de l'IRPF i de societats, amb un cost recaptatori previst d'uns 4.000 milions d'euros l'any que ve i 1.250 més el 2008 --per la segona i última fase de reducció del tipus de societats--, entrarà en vigor l'1 de gener. Hisenda calcula que al voltant del 70% dels contribuents aplicaran un tipus real del 24% sobre els seus ingressos després de deduir els mínims personals i familiars, que augmenten.

El tràmit d'ahir va servir per visualitzar l'acord global entre el Govern i els grups nacionalistes. La major part de les esmenes aprovades ahir provinents del Senat havien estat pactades pel grup socialista i el de CiU, que va alabar la reforma perquè considera que suposarà "una rebaixa fiscal per a les famílies i el teixit productiu".

A grans trets, la nova llei rebaixa del 45% al 43% el tipus marginal màxim de l'IRPF, redueix a quatre el nombre de trams de la tarifa i estableix un tipus únic del 18% per a les rendes de l'estalvi --amb independència del període de temps en què s'hagin generat.

Pel que fa a societats, el gravamen baixarà del 35% al 32,5% al gener i al 30% el 2008, mentre que per a les petites empreses se situarà del 30% actual al 25% a partir de l'1 de gener. CiU va destacar que es manté el sistema de deduccions en recerca, desenvolupament i innovació, que inicialment es volia suprimir, al-

menys fins al 2011.

Des de les files del PSOE s'insisteix que la reforma no suposa un augment de la pressió fiscal. El portaveu d'Economia de CiU, Josep Sánchez Llibre, va destacar que a partir de l'any 2007 "hi haurà

Notícies relacionades

menys pressió fiscal sobre les famílies, especialment aquelles que tinguin fills menors de tres anys o discapacitats al seu càrrec". El líder d'IU-ICV, Gaspar Llamazares, va definir la reforma com "un cop de dreta fiscal, fruit amarg de lasocioconvergència", per l'acord entre els socialistes i els convergents; i ERC la va considerar una reforma "insuficient i poc ambiciosa".

El PP, per la seva part, considera la nova reforma de l'IRPF, la tercera des del 1998 --les dues anteriors les va portar a terme el Govern de José María Aznar--, "parcial i trista", segons va dir el diputat del grup conservador, Francisco Utrera.