La irrupció de les constructores

Fernando Martín llança una opa amistosa a la immobiliària Fadesa

L'expresident del Reial Madrid s'ha assegurat el 54,6% de la primera immobiliària de Galícia

La CNMV obre una investigació per la filtració d'informació privilegiada abans de l'operació

2
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA

El petit es menja el gran. El Grupo Inmobiliario Martinsa, propietat del constructor madrileny Fernando Martín, juntament amb la societat Agosuier, del promotor Antonio Martín Criado, van llançar ahir una opa amistosa sobre el 100% de la immobiliària gallega Fadesa, la tercera, juntament amb Sacyr-Vallehermoso i Metrovacesa, que forma part de l'Ibex-35.

Fadesa té previst entregar aquest any més de 7.000 vivendes, i té una cartera de sòl de 21 milions de metres quadrats. Agosuier està considerada una empresa petita dins del sector, mentre que Martinsa anuncia la promoció anual de 2.500 vivendes i set milions de metres quadrats de sòl.

ÈXIT GARANTIT

L'operació té l'èxit assegurat perquè els Martín han arribat a un acord amb el president i màxim accionista de Fadesa, Manuel Jove Capellán, que controla el 54,6% del capital. En la informació remesa ahir pels màxims accionistes de Fadesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) tots dos es comprometen a llançar una opa pel 100% del capital de Fadesa en el termini de 35 dies a un preu per acció de 35,70 euros. Jove acceptarà l'oferta, fins i tot si es presenta una contraopa. Fadesa va tancar ahir amb un rècord de 35,09 euros, una pujada del 18,8%.

UNA FIRMA FAMILIAR

Manuel Jove és el president de Fadesa i la seva filla Felipa Jove és la vicepresidenta executiva. A més de la família, també hi té una participació destacada l'empresari Manuel Rodríguez, amic personal de Jove, i Caja España.

El preu ofert per Martín suposa una prima del 20,8% sobre el tancament de dimecres, que va ser de 29,55 euros, després de protagonitzar la segona pujada més important de la sessió pels rumors d'una opa. El president de la CNMV, Manuel Conthe, va apuntar ahir que hi havia indicis que aquest repunt responia a una filtració d'informació privilegiada, que no provenia de la immobiliària gallega, i va anunciar que ha obert una investigació.

Notícies relacionades

Amb aquesta operació, Fernando Martín, que va ser president del Reial Madrid durant unes setmanes després de la dimissió de Florentino Pérez, es fa un lloc entre els més grans del sector de la construcció. Manuel Jove, considerat la cinquena fortuna individual d'Espanya, segons l'última llista de la revistaForbes, ingressarà ara 2.209 milions d'euros. Una xifra que se sumarà als prop de 266 milions que va obtenir amb la sortida a borsa de Fadesa el 30 d'abril del 2004, quan va vendre un paquet del 19,28% del capital a un preu de 12,4 euros per títol.

Jove i Martín coincideixen en l'accionariat d'Unión Fenosa. El primer compta amb una participació del 5,1%, i el segon, de prop del 4%. Fernando Martín va ser fins el juny del 2005 un dels socis de referència de Sacyr Vallehermoso, amb un 5,69% del qual va obtenir unes plusvàlues de 130 milions d'euros quan se'l va vendre.