NOVES ESTRATÈGIES INDUSTRIALS DE LES GRANS CORPORACIONS ELECTRÒNIQUES

Sony sacseja el sector de la consola al retardar la sortida de la Playstation 3

La demora industrial del fabricant japonès en el producte estrella beneficia Microsoft i Nintendo

L'ajornament de la venda a Europa influirà en els nous formats de pel.lícules d'alta definició

2
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / BARCELONA

La Playstation 3 no arribarà a les botigues europees el 17 de novembre, com va anunciar repetidament el seu fabricant, sinó al març. Sony manté els plans de comercialització de la seva consola de nova generació per al Japó (10 de novembre) i els Estats Units (una setmana més tard). El grup nipó va justificar el retard en el mercat europeu per problemes per produir un component del lector Blu-Ray, un dels formats que substituiran l'actual DVD amb imatge d'alta definició.

Aquest és el segon ajornament (es va anunciar la venda per a la primavera passada), i això va provocar ahir una caiguda del 2% de les accions de Sony a la Borsa de Nova York. Mentrestant, Microsoft i Nintendo, els principals competidors, es fregaven les mans amb la perspectiva de vendre més les seves màquines.

"Estem intentant solucionar el problema, però el retard és inevitable", va afirmar ahir Ken Kutaragi, president de Sony Computer Entertainment (SCE). El president de la divisió nord-americana, Kaz Hirai, va declarar l'agost passat que encara no havien començat la fabricació de la consola. Això va alertar alguns analistes tenint en compte les xifres que la companyia anunciava per al llançament: dos milions de màquines en el mercat al novembre i sis milions per a final de l'any fiscal japonès (març del 2007).

La divisió espanyola de Sony va assegurar que "no tindrà un impacte significatiu en els comptes de la companyia", segons va dir un portaveu. "Les quantitats previstes per al llançament no variaran i, en canvi, hi haurà més jocs i més pel.lícules, amb més títols traduïts", va afegir la mateixa font.

L'IMPACTE DEL PREU

Microsoft i Nintendo, que donarà la data i el preu del seu Wii la setmana que ve, seran les grans beneficiàries del retard. La companyia fundada pel milionari Bill Gates, que va llançar el seu Xbox 360 el novembre passat, tenia previst vendre 10 milions de màquines el Nadal que ve.

Notícies relacionades

L'alt preu de la Playstation 3 (entre 499 i 599 euros) és un gran reclam per a totes dues. "Amb el preu d'una Playstation 3, et compraràs una Xbox 360 i una Wii", va arribar a dir Robbie Bach, el màxim responsable de Xbox. La gran oferta de Xbox 360 és el futbol. Les seves versions dels nous videojocs FIFA i Pro Evolution Soccer estaran gairebé sis mesos soles a les prestatgeries. Totes dues, però, afilen els ganivets per a la primavera que ve. "Encara que venguem molt, no podem perdre presència quan Sony desplegui l'artilleria", va dir un responsable.

El retard també podria influir en el llançament global del format Blu-Ray a Europa. Els fabricants d'electrònica es recolzen en la consola de Sony per introduir-la de manera massiva a les cases. A més, pot afectar el seu competidor immediat. La filial espanyola de Microsoft, que manté que són els jocs els que fan que es compri una consola, es replanteja llançar a Espanya el lector de HD DVD que volia comercialitzar aquesta tardor si no hi ha una oferta suficient de pel.lícules en el mercat. De fet, la Playstation 2 va ser el gran reclam per introduir l'actual DVD.

Temes:

PlayStation