LA TORNADA D'UNA CITA PIONERA

El temps es tira a sobre del Doctor Music, amb la ubicació en l'aire

El festival s'hauria de reinventar en només tres mesos i mig si es confirmen el veto administratiu a la celebració a Escalarre i el trasllat a Montmeló

zentauroepp47522885 icult doctor music190327223145

zentauroepp47522885 icult doctor music190327223145 / Plataforma a favor del Doctor Music Festival a Escalarre

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

El poder energètic de la Vall d’Àneu, amb el seu benefactor influx tel·lúric, no sembla suficient per garantir la tornada del Doctor Music Festival, de l’11 al 14 de juliol, al seu emplaçament icònic a la localitat d’Escalarre (Pallars Sobirà), que el va acollir en les seves recordades edicions dels anys 90. Forces fosques de la naturalesa i de l’administració pública semblen haver-se conjurat per complicar-li la vida, sobretot després que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) emetés aquest dimecres un nou informe desfavorable a la seva celebració pel risc que la zona pugui inundar-se en cas de pluja intensa.

Avançant-se a aquest pronunciament, Doctor Music va fer un comunicat en el qual qualificava de "difícil" que el festival, amb noms confirmats com The Strokes, Greta Van Fleet, King Crimson, The Smashing Pumpkins i Rosalía, "pugui celebrar-se a Escalarre aquest estiu". La promotora lamenta que l’ACA s’aculli a una "exagerada interpretació normativa", afegeix que la vall "no s’ha inundat mai a l’estiu (almenys, des que es conserven dades)" i reconeix haver-se vist obligada a considerar "ubicacions alternatives".

Del Pallars al Vallès

La que té més números, el Circuit de Barcelona-Catalunya (Montmeló), possibilitat destapada per TV3, comporta "una excel·lent localització", si bé, assegura Doctor Music, en aquests moments "no hi ha cap acord firmat per traslladar el festival a Montmeló o una altra ubicació". Fonts del circuit admeten que han mantingut converses amb la promotora però puntualitzen que no hi ha res tancat.

L’informe de l’ACA és el segon, després del que va emetre al novembre i que ja advertia de la "inundabilitat" de les zones d’acampada i aparcament. Segons va assenyalar aquest dimecres Albert Alins, director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, el departament de Territori ha mantingut fins a 25 reunions amb la promotora des del 2017 "amb la voluntat i perspectiva clara" que la mostra pogués arribar a celebrar-se. Ara, els canvis aplicats a la configuració del projecte han resultat insuficients, informa Carlos Márquez Daniel. És en última instància la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) la que haurà de valorar si el perill del qual alerta Territori, a partir de l’informe de l’ACA, és prou motiu per denegar el permís de celebració del festival.

Tres anys de planificació

El pla de reflotar el Doctor Music Festival ve de lluny: va ser el juny del 2016 quan es va anunciar la seva ‘reincarnation edition’. A tres anys vista, un termini inaudit per a un festival. Amb tanta antelació era impossible, com va apuntar el director de la promotora, Neosala, tenir lligat un cap de cartell, i Doctor Music va confiar en el poder de la seva marca històrica, la seva capacitat resolutiva i l’aura mítica de la Vall d’Àneu amb les seves forces magnètiques.

L’estiu passat, el festival convertia la col·locació de la seva primera pedra, un menhir de quatre metres i 8.000 quilos, en un esdeveniment mediàtic i associava la seva destinació a l’ecologia, el menjar orgànic i fins i tot la geometria sagrada. Moure ara la mostra a un altre enclavament reservaria, per tant, notables reptes a l’organització no només en matèria de redisseny de la producció sinó de concepte. S’hauria de veure si el "santuari d’energies renovables", així va parlar Neosala de la Vall d’Àneu, és reproduïble en un altre lloc, o si el Doctor Music Festival reconstrueix el seu producte realçant altres factors o valors. Tot això, quan falten tres mesos i mig per a la seva celebració.

Més de 50.000 persones

Notícies relacionades

La premissa d’Alins que "la seguretat va per davant de tot" pot ser un escull difícil perquè el festival torni aquest estiu a Escalarre, on fins ara s’ha previst condicionar un recinte per a més de 50.000 persones, si bé l’organització no ha donat xifres de venda dels abonaments (a 140 euros els de dos dies, 170 els de tres i 225 els de quatre). El Circuit de Barcelona-Catalunya permetria abastar aquestes cotes d’aforament: en la seva fins ara principal experiència amb la música, l’electrònic Daydream Festival (març del 2018), va congregar 60.000 persones segons l’organització.

Salvar obstacles forma part, en qualsevol cas, de l’historial del festival des de les seves primeres edicions (del 1996 al 1998), quan Neosala es va cansar de reclamar més complicitats de les administracions. Tot i que llavors els números no arribessin a quadrar com s’esperava, el Doctor Music Festival es va avançar als temps amb els seus contorns de gran esdeveniment, els seus cartells d’alta volada (David Bowie, Lou Reed, Bob Dylan i un aclaparador etcètera) i el seu sofisticat desplegament de producció. Un bagatge amb què disposar-se a poder amb tot, tot i que aquesta vegada contra rellotge.