amb molt DE gust. QUADERN DE GASTRONOMIA I VINS

Barcelona vermutera

Les tapes de qualitat tenen com a aparador molts establiments on el vermut es mostra amb la seva riquesa. Dels tradicionals als novíssims.

Marc Martín, a La Mundana, vermuteria situada a Vallespir, 93.

Marc Martín, a La Mundana, vermuteria situada a Vallespir, 93. / JUAN LUIS ROD

1
Es llegeix en minuts
MIQUEL SEN

Després de la febre del gintònic i de les ginebres d'infinites botàniques, a Barcelona s'ha recuperat l'afició pel vermut. Una tradició que ve de molt lluny, perquè els primers a tirar-se a la copa de vi rica en plantes medicinals van ser els seguidors d'Hipòcrates. Segons sembla, el mateix senyor del segle V aC a qui els metges segueixen jurant respecte es va inventar una fórmula, un beuratge que estimulava la gana.

Els alemanys, molt espavilats, van barrejar aiguardent i absenta per obrir, en petites dosis, la gana cervesera. De Baviera va arribar a Torí. Allà, a base de vi moscatell de Canelli va començar el vermut a la italiana, un costum propiciat pels ducs de Savoia que regalaven a les cases principesques ampolles de vi aperitiu. Els banquets dels poderosos necessitaven un trago que obrís espai als vint plats següents.

Notícies relacionades

A la nostra prodigiosa ciutat prendre el vermut va ser una religió fins que el whisky va arrasar els paladars. Eren els anys 80 i els destil·lats d'aquest ordre funcionaven com una senya de moderna identitat. Lentament es van oblidar vermuts tan interessants com el Carpano, una beguda etiquetada Punt é Mes en record d'un punt i més guanyat a la borsa per un piemontès ric. Com si fos una mena de pepito de Don Petito o la paella del senyor Parellada.

CONTRAPUNT

Per sort han resistit bars com Quimet & Quimet o el bar Roure, antesala de la passió que s'ha desfermat a Barcelona, i que l'ha convertit en la ciutat del vermut i la tapa ben feta. Perquè en paral·lel a les Gildas, servir un mos mini de creació és el contrapunt a vermuts pocs vistos, del tipus Muz, ecològic; Muller, de Tarragona; Lustau, envellit en barrica de Jerez, o l'italià Professore. Magnífica declinació elegida amb cura per Marc Martín i Alain Guiard, artífexs de La Mundana (Vallespir, 93), una vermuteria gastronòmica on les patates braves tenen forma de lingot, i les ostres, un punt de fumat que demostra el nivell creatiu d'una generació que expressa el seu saber donant una versió impactant a unes tapes que tenen poc a veure amb l'avorriment de la llauna reiterativa.

Temes:

Gastronomia