un veí DE L'EIXAMPLE ANOMENAT... Toni Moog, humorista

«Sant Antoni és una extensió de casa meva»

Set anys al Club Capitol i 200.000 espectadors constitueixen els èxits de Toni Moog, humorista que viu al barri de Sant Antoni, a prop del teatre. Els carrers més cèntrics de la ciutat custodien el passat i el present d'aquest intèrpret nascut al Raval.

Parlament, 56 «La Sirvent és part de la meva infància»«AQUESTA ÉS LA MILLOR ORXATA DE BARCELONA. ABANS DE FER EL CARRIL BICI, QUE SEMPRE ESTÀ BUIT, HI HAVIA CUES DE COTXES EN DOBLE FILA».

Parlament, 56 «La Sirvent és part de la meva infància»«AQUESTA ÉS LA MILLOR ORXATA DE BARCELONA. ABANS DE FER EL CARRIL BICI, QUE SEMPRE ESTÀ BUIT, HI HAVIA CUES DE COTXES EN DOBLE FILA». / sara maritán

4
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES
BARCELONA

pares, avis i besavis per part de mare i pare de Toni Moog, a excepció d'un besavi de Valladolid, van viure a Ciutat Vella, a molt pocs metres d'on l'humorista resideix actualment, al barri de Sant Antoni. No tots els barcelonins compten amb arrels tan profundes i cèntriques en aquesta ciutat.«Però, és clar, jo no tinc poble, el meu poble és el Raval»,assenyala el també actor.

Toni Moog (Antonio Asencio) va néixer al carrer de la Lluna, on va viure fins gairebé els 30 anys, i on encara resideix la seva mare. La seva feina al bar Moog, a Ciutat Vella, li va assignar l'apel·latiu deToni, el del Moog. Així es construeixen les coses en el món d'aquest expert en monòlegs. La seva inspiració arriba a qualsevol hora del dia i a qualsevol lloc, de forma senzilla. Des de molt petit, al col·legi Milà i Fontanals -«on acabava traient excel·lents, però sempre m'expulsaven de classe»-, les onomatopeies ja formaven part del vocabulari d'aquell nen que berenava llegintMortadel·lo i Filemó.«Els verdaders friquis dels còmics són alguns propietaris de les llibreries on els venen. A vegades tenen exemplars que ni tan sols volen vendre», comenta el veí de Sant Antoni, al sortir de la Universal, la llibreria que sempre va tenir a prop quan era petit i adolescent, i ara de gran encara més.

A un carrer del Raval

Per independitzar-se, Toni Moog només va travessar un carrer.«Jo no podria viure lluny del centre de la ciutat»,indica. Tampoc del mar.«Vaig estar tres setmanes a Madrid i vaig sentir que no podia estar sense el mar a prop. Aquí, agafo l'autobús i de seguida sóc a la platja de la Barceloneta»,explica.«No hi ha res més horrible que una tarda de dilluns, en ple hivern, a Madrid. Jo estimo Barcelona, és bonica, n'estic enamorat al màxim», puntualitza algú que està acostumat a viatjar. En moltes de les seves destinacions, Toni Moog s'ha fet fer un tatuatge. «En tinc de tot el món, de Pennsilvània, de Barcelona, de tot arreu...», diu l'humorista. Els seus monòlegs sumen més de vuit milions de visites a Youtube i han aconseguit reunir fins a 8.000 persones a la platja de Mataró. Pel carrer, no passa desapercebut.«Abans firmava autògrafs. Ara la gent treu el mòbil i ens fem una foto junts. Ja no cal escriure res», aclareix l'humorista, que ha fet el rècord d'espectadors per temporada al Club Capitol amb el seu espectacle.

Moog també ha estat actor a Homo zapping, amb José Corbacho. I reporter canalla a UAU iBoqueria 357, amb Santi Millán, i a La tribu, amb Xavier Sardà.

La naturalitat forma part del seu espectacle. L'humorista assegura que se sent més ell mateix als carrers de Sant Antoni conversant amb la gent de les botigues i els botiguers de les parades del mercat, als bars i amb els veïns, amb els amics i els coneguts del barri, que quan puja a l'escenari.«El públic no sap si segueixo un guió o improviso. Però això tampoc importa gaire, l'objectiu és que la gent rigui. Jo sóc feliç fent el que faig»,assegura.«L'essència de la felicitat és aquesta, poder fer el que et dóna la gana, sempre que et doni la gana, sense molestar els altres»,afirma.

«Tot i ser apolític, no puc evitar reconèixer que estem envoltats de xoriços. Jo em ric de tot. Per a mi, Rajoy podria ser Ozores, i Bárcenas, Pajares. Aquest és un país de riure. Intento prendre'm amb humor tot el que em passa a la vida, així no fa tant mal. Cada vegada que Rajoy obre la boca, els humoristes diem: 'Gràcies'. Ells també ens inspiren i ens asseguren molts gags», reconeix.

A gust al barri

Notícies relacionades

Esmorzar a La Font de la Cervesa (Manso) o al Genaro (Comte de Borrell), on fan el millor tiramisú,«amb un cafè amb llet i llegint el diari»;passejar i xerrar amb la gent, i prendre el vermut,«una pràctica que a Sant Antoni està en auge»,són activitats que aporten qualitat de vida a l'humorista en un barri on, assegura, ho té tot.«Tots ens coneixem i és molt autèntic perquè hi ha molta gent de tota la vida, com en un poble. Per a mi, Sant Antoni és una extensió de casa meva».

«I no hi ha res com tenir un mercat a prop. Comprar al mercat canvia el concepte de vida. Jo sóc molt indisciplinat, no tinc uns horaris marcats, però al mercat sempre t'ajuden a improvisar un sopar», explica Moog, que apareixerà l'octubre vinent en un capítol de la sèriede televisió Aída(Tele 5). Un mes abans, al setembre, tornarà al Club Capitol a presentar un nou espectacle en solitari, per així seguir engrandint el seu rècord d'audiència, sempre, i tan a prop de casa seva.