UNA història de SANTS-MONTJUÏC ... Fotografia Daguerre

L'estudi on es va retratar tot un barri

Fotografia Daguerre, que es va fundar el 1916, corre el risc de no celebrar el centenari

Fotos centenàries 8 Façana de la seu de l’estudi Daguerre.

Fotos centenàries 8 Façana de la seu de l’estudi Daguerre. / Sara Maritan

1
Es llegeix en minuts
REBECCA BOSCH BASSAT
BARCELONA

A penes es conserven galeries d'estudis fotogràfics. Per això és tan important que Fotografia Daguerre (Sants, 78), especialitzada en retrats, hagi sobreviscut. Està a punt de complir un segle encara que la celebració podria perillar perquè l'any que ve es deroga la legislació que protegeix els lloguers.

Durant la primera dècada del segle XIX, Martí Bonet (1883-1961) va deixar el seu estudi fotogràfic de Terrassa per fer el salt a Barcelona. Es va instal·lar en un àtic a Sants que de seguida es va quedar petit a causa de l'èxit de l'empresa. Va ser el 1916 quan Bonet es va traslladar a l'edifici on és avui la galeria fotogràfica.

El nou lloc complia tots els requisits «perquè la llum entrava pel sostre i les parets», explica Francesc Tàpia Bonet, nét del fundador i actual director de l'empresa familiar, que aclareix que la lluminositat era imprescindible perquè en aquella època no existien ni el flaix ni l'electricitat.

Tres generacions

Notícies relacionades

«Al morir el meu avi, els meus pares es van fer càrrec de l'estudi», explica Tàpia, que encara que llavors era un nen, es va involucrar en l'empresa familiar perquè, confessa, li agradava «la màgia de l'ofici». I recorda: «El meu pare em feia pujar a una cadira perquè l'ajudés a revelar les fotografies». A causa del seu entusiasme pel món màgic de la fotografia no és estrany que Tàpia es convertís en la tercera generació al capdavant del negoci.

L'antic taller conserva l'estructura principal, tot i que s'ha tapat el sostre i s'ha dividit la planta baixa. «La resta continua gairebé igual», assenyala Tàpia. El nét del fundador lamenta que l'empresa corri el risc de no celebrar el seu centenari l'any 2016 perquè el desembre de l'any que ve es canvia la llei dels lloguers comercials antics. L'Associació Cultural Fotoconnexió organitzarà a la tardor a les Cotxeres de Sants una exposició sobre la feina realitzada per Martí Bonet i els seus successors. La intenció és difondre les memòries de Sants així com la història de l'estudi i assegurar-ne la conservació. Els veïns recolzen la iniciativa i han aportat fotos familiars realitzades al taller.