PROTEGIR EL PASSAT COMÚ

Record col·lectiu

Una associació recupera la memòria històrica del barri de la Trinitat Vella

La revista 'El Coll de Finestrelles' publica fotos de veïns

Foto cedida per Marina Franco. Tres dones miren obres al barri.

Foto cedida per Marina Franco. Tres dones miren obres al barri. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
BARCELONA

El barri de la Trinitat Vella té una personalitat molt marcada per la seva situació a l'entrada de Barcelona si s'entra des del nord però, molt especialment, per la seva particular història, que inclou episodis tan desagradables com la violenta entrada de les tropes franceses o, més recentment, incomptables lluites veïnals per aconseguir els equipaments més bàsics.

Amb l'objectiu de documentar, arxivar i divulgar tots aquests episodis va néixer l'Associació per a la Recerca i la Divulgació de la Memòria Històrica de la Trinitat Vella. «Tot va començar l'any 2005 quan Maria José Durán, que ara és secretària de l'associació, estava preparant la seva tesina sobre el Rec Comtal i em va demanar ajuda per poder recopilar informació i fotografies antigues», recorda Amador Expósito, que és el president d'una entitat que organitza exposicions però també edita la revista anual El Coll de Finestrelles.De l'exposició a la revista

Després d'exposar una selecció de fotografies del Rec Comtal el 2007, van seguir amb altres exposicions, la majoria al centre cívic del barri (Foradada, 36-38), i van començar a donar forma al primer número de la revista, que es va dedicar a un dels seus edificis més emblemàtics: la presó de dones. Coincidint amb l'esfondrament parcial d'aquesta presó, l'any 2009, l'associació va publicar un monogràfic amb testimonis de dones que hi havien estat empresonades.

«Fem tiratges de 1.000 exemplars i sempre fem curt. Té molt d'èxit, perquè la gent ja la demana i la col·lecciona. El primer número, per exemple, està esgotat i va molt buscat», explica el president de l'associació, que és l'encarregat de buscar porta per porta si és necessari aquestes instantànies. «Els veïns m'avisen perquè passi a buscar-les. Les escanejo i les torno en perfecte estat», afegeix Expósito. Hi ajuda el sentiment de poble que encara perdura, l'orgull de ser de Trinitat Vella: «No fa gaires anys tots ens coneixíem, i tot el que tenim ha sigut a base de lluitar. N'estem orgullosos i per això quan viatgem diem abans que som de Trinitat que de Barcelona», afegeix Jordi Moreras, vocal de l'associació.

Notícies relacionades

«Un any després del primer número, aprofitant que Trinitat Vella comptava amb els recursos del Pla de Barris, vam donar suport al projecte de la revista i vam publicar dos números més, que van ser possibles gràcies a la dedicació de dos professionals contractats per Barcelona Activa», explica Victoria Santafé, cap de Serveis al Territori de Sant Andreu, que afegeix que després de «donar un impuls» amb els recursos del Pla de Barris el projecte està madur per continuar.

«El segon número era un recorregut històric pels carrers i comerços del barri; i en el tercer vam tocar la guerra civil, fins al 1939», manifesta el vocal de l'associació. Per al pròxim número, avança Amador Expósito, estan valorant diferents propostes: «Algunes idees són el creixement del barri, l'educació o els desapareguts pisos alts, construïts a la part alta per un comandant».