SANT ANDREU

Castells en itinerància

La nova Colla Jove Castellers de Barcelona alterna els assajos a la Sagrera amb altres barris

En la seva primera temporada aconsegueixen la categoria de colla de set

Assaig 8La Colla Jove de Barcelona entrena un castell al CEIP Pompeu Fabra.

Assaig 8La Colla Jove de Barcelona entrena un castell al CEIP Pompeu Fabra. / FRANCESC CASALS

2
Es llegeix en minuts
JORDI TRENZANO
BARCELONA

«Els castells tenen 200 anys. Nos­altres, no». És el lema de la Colla Castellera Jove de Barcelona que figura en el cartell que dóna la benvinguda a qui s'acosti un divendres a la tarda al CEIP Pompeu Fabra, a la Sagrera. El col·legi és el principal local d'assaig d'aquesta colla castellera, la més jove de la ciutat. Però un dia a la setmana assagen en altres punts de la ciutat.

Nascuts fa tot just un any, la colla va sorgir pel descontentament d'alguns membres de Castellers de Barcelona.«Era un grup que no compartia la manera de veure elscastells que hi havia en aquella colla. Però tampoc en moltes altres», comenta Eric Sala, el primer cap de colla de la Jove de Barcelona. En aquesta tessitura, el grup va decidir fundar una nova colla amb ganes de donar un aire fresc al panorama casteller de Barcelona.

Evitar un sol barri

Un element nou ha estat la itinerància. Els primers entrenaments («prefereixo evitar parlar d'assajos perquè és un terme més utilitzat en teatre», explica Sala) es van repartir entre la plaça d'Orfila, el passeig de Sant Joan, la rambla del Poblenou o l'avinguda de Mistral, entre altres ubicacions. Quedava clar que no reflectirien el model de colla de barri que ha arrelat tan bé a Sants o a Gràcia.«Amb aquesta procedència, no tenia gaire sentit establir-nos en un barri», comenta Iru Muñoz, directora de la Jove.«A més, els fundadors de la nostra colla són de Gràcia, el Poblenou, Sant Andreu i Sarrià», afegeix Sala.

Amb prop de 60 membres, la Jove de Barcelona ha aconseguit resultats molt notables en la seva primera temporada. El 6 de juny van descarregar el tres de set a la festa major de Fort Pienc. Amb tot, mostren prudència davant de noves metes:«El primer objectiu és consolidar els castells que fem», assegura Sala. Per fer-ho tindran dates assenyalades com la Diada de la Mercè de Colles Locals (el dissabte 24 de setembre a la plaça de Sant Jaume) o la seva pròpia diada de tardor, el 6 de novembre a la Sagrera, que tancarà temporada.

Notícies relacionades

El que és segur és que la Jove de Barcelona seguirà amb el seu esperit nòmada. Si bé el centre d'operacions seguirà sent la Sagrera, gràcies a la seva bona comunicació amb la resta de la ciutat, aquest mes alternaran els entrenaments al CEIP Pompeu Fabra amb altres al Centre Cívic Can Basté, de Nou Barris. Després d'unes setmanes de vacances, la segona meitat d'agost s'entrenaran a la rambla del Poblenou.

Els integrants de la Jove veuen el futur casteller amb optimisme. Semblen llunyans els anys difícils de la dècada passada, quan les colles de Sant Andreu i Sarrià van penjar la camisa.«Mentre hi hagi gent que encara no hagi fet castells es podran formar noves colles», diu Iru Muñoz.