Sarrià-St.Gervasi

La biblioteca Joan Maragall obrirà portes l'any 2013

La tercera sala de lectura i préstec municipal de Sarrià-Sant Gervasi, de 3.000 metres quadrats, es construeix sota terra al costat de Vil·la Florida. Les entrades de llum natural es camuflen en jardins

Biblioteca Vil·la Florida. / periodico

3
Es llegeix en minuts
ÓSCAR HERNÁNDEZ
BARCELONA

Un jardí de llum. Amb aquest lema es va desenvolupar el projecte constructiu de la tercera biblioteca municipal de Sarrià-Sant Gervasi. Les obres ja han començat a la finca del Centre Cívic Vil·la Florida, entre els carrers de Muntaner i Sant Gervasi de Cassoles. El lema ve a tomb perquè l'edifici, de dues plantes, es construeix sota uns jardins amb diverses entrades de llum natural que inundarà l'espai de lectura, de gairebé 3.000 metres quadrats. La biblioteca es dirà Sant Gervasi-Joan Maragall i té previst obrir la primavera del 2013.

«Des que es va inaugurar el Centre Cívic Vil·la Florida s'utilitzaven dues terceres parts de la finca, amb l'edifici i el jardí terapèutic. Ara es completa el projecte amb un gran jardí i dues zones infantils noves, a la superfície, i la biblioteca Joan Maragall a sota, aprofitant la llum natural», explica Sara Jaurrieta, regidora presidenta en funcions de Sants-Montjuïc.

VORERES AMPLES AMB ARBRES / Per Jaurrieta, que es va trobar amb el projecte a l'arribar al districte i que s'ha encarregat del seu desenvolupament durant aquests últims anys, a més del nou equipament, l'obra, que té un cost d'uns 10 milions d'euros, inclou millores urbanístiques per al barri. «Hem enderrocat el mur de Sant Gervasi de Cassoles, però es manté el de Bisbe Sivilla, per donar més llum a la biblioteca i millor entrada al parc des del primer carrer. A més, s'ampliaran les voreres i es plantaran arbres per millorar el passeig a Sant Gervasi de Cassoles», explica. No en va, aquest carrer forma part de l'eix cívic que uneix altres equipaments del barri, com el mercat o la futura estació de metro de la L-9.

En el projecte, que es va iniciar fa més de 10 anys però que s'ha vist endarrerit perquè Vil·la Florida és un edifici catalogat, s'han tingut en compte criteris de sostenibilitat. A les caixes de llum que donaran il·luminació a les sales, s'hi suma la idea de salvar els arbres de la finca trasplantant-los al mateix jardí. Entre els exemplars rescatats hi ha una palmera canària de grans dimensions, dos lledoners, un eucaliptus, dos til·lers, un castanyer d'Índies i un ailant.

La natura també es mantindrà en certa manera dintre de la nova biblioteca si prospera la idea de Jaurrieta. «Ens agradaria que la sala s'especialitzés en medicina natural, ja que a la finca hi ha l'únic jardí terapèutic de la ciutat», assenyala. De fet, en aquest parc es pot passejar descalç en alguns estanys i també per damunt de pedres per millorar la circulació sanguínia.

L'OBRA DE L'ESCRIPTOR / No obstant, el contingut del fons documental encara no està tancat. Cada biblioteca de la ciutat té una especialització, un gènere al qual destina bona part de l'espai. Anna Porta, directora de Comunicació de Biblioteques de Barcelona, explica que «l'especialització es decideix un any abans de l'obertura». El que sí que és clar, de moment, és que la nova sala «tindrà un fons especial dedicat a Joan Maragall». L'edifici, a més, es convertirà en la biblioteca del districte, ja que serà més gran que les altres dues que hi ha a Sarrià-Sant Gervasi, la Clarà (Tres Torres) i la Josep Miracle (Collserola).

La Joan Maragall també destacarà per permetre la descàrrega d'audiollibres i llibres electrònics, projecte en el qual ja estan treballant els tècnics de Biblioteques de Barcelona i que esperen tenir a punt d'aquí dos anys. A més, és probable que llavors ja es disposi d'un sistema totalment automatitzat de recollida i devolució de llibres, que agilitzaria els tràmits de préstec i descongestionaria el taulell principal.

Notícies relacionades

La nova biblioteca tindrà a la planta baixa la zona d'acollida, una zona infantil i els punts de consulta per internet. I a la planta subterrània, l'àrea reservada per a adults, una sala polivalent per a actes culturals, una zona multimèdia per a la formació i l'alfabetització digital i els serveis tècnics. Està previst que la nova biblioteca custodiï uns 50.000 documents, entre llibres, revistes i diaris, audiovisuals i videojocs.

Recorregut virtual per l'exterior de la biblioteca, a www.elperiodico.cat