una veïna ANOMENADA...

Isabel Rocatti: "El Lliure i Gràcia van ser la meva porta d'entrada a Barcelona"

La intèrpret de Marcela a Ventdelplà (TV-3), la sèrie en què atenia els clients del bar Tramuntana, és des de fa 25 anys veïna de Gràcia. Viu el barri amb intensitat dia a dia. Són els primers carrers de Barcelona que va descobrir l'actriu de Burjassot (València).

Forn de St. Tirs Pa de sègol per esmorzarL’ACTRIU COMPRA EL PA  DUES VEGADES PER SETMANA. INICIA EL DIA DISFRUTANT DE L A SENZILLESA D’UNES LLESQUES AMB OLI I SAL

Forn de St. Tirs Pa de sègol per esmorzarL’ACTRIU COMPRA EL PA DUES VEGADES PER SETMANA. INICIA EL DIA DISFRUTANT DE L A SENZILLESA D’UNES LLESQUES AMB OLI I SAL / FRANCESC CASALS

3
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES
BARCELONA

Amb 19 anys, Isabel Rocatti s'enfilava al tren a Burjassot (València) i tenia per destí una obra de teatre. L'actriu que interpretava Marcela a Ventdelplà (TV-3)«no havia ni tan sols decidit que estudiaria a Barcelona, quan venia a veure les obres del Teatre Lliure i després tornava a Burjassot», explica. «D'algunes d'aquelles obres, encara en tinc molt presents molts fragments», afirma.

«El primer record que tinc de Gràcia és el d'un laberint de carrers on em perdia»,explica Rocatti.«Ara, 25 anys després, se m'ha anat aclarint aquell laberint i sí que sé anar a cada lloc, però no em preguntis on és cap carrer»,confessa l'actriu. Mozart, Torrent de l'Olla i Trilla són les vies on ha viscut Isabel Rocatti en aquest barri que,«gràcies al Teatre Lliure, va ser la meva porta d'entrada a Barcelona», afirma.

I el Lliure, en concret, encara va ser molt més que un tiquet d'entrada a la ciutat.«Em va introduir en una manera de viure el meu ofici que tota la vida he portat al racó més íntim del meu cor»,declara Rocatti. Aquella cooperativa que va néixer l'any1976, liderada per Fabià Puigserver,«em va fer descobrir la filosofia de la col·lectivitat, el teatre com a cuina artesanal, dexup xup, de foc lent», assenyala l'actriu, que tornarà a actuar damunt l'escenari del Teatre Lliure la pròxima temporada,

Interès com a veïna

Isabel Rocatti és de les persones que consideren el barri on viuen una cosa semblant a una segona casa. És a Gràcia des de fa més anys dels que va viure a la seva ciutat natal. «Als que viatgem ens és més necessària la gent del barri. Quan passen uns dies sense veure't, et pregunten i, encara que també et comentin coses de la feina, sobretot la que fas a la televisió, sempre tenen interès per tu com a veïna i com a persona», destaca l'actriu, per a molts encara la Marcela.

Rocatti aprecia la gran varietat comercial del barri,«Gràcia és un còctel d'iniciatives de joves, emprenedors que obren les seves petites botigues superespecialitzades, i, a la vegada, té comerços i racons d'allò més tradicional. A mi em recorda molt el barri de Camden, de Londres»,apunta.«Jo em desperto sentint gallines i tórtores i, un tram de balcons del carrer de Trilla em transporta al poble de la meva mare, Soneixa (Castelló), un lloc on vaig passar bona part de la meva infància», diu.

Entre tants comerços on escollir, a Isabel Rocatti i al seu marit, el pianista Joan Figueras, Nito, hi ha alguna cosa que sempre els ajuda.«Tornem a les botigues on el tracte és amable», assegura la parella, que des del mes de setembre passat han estat fent una peculiar gira, amb el seu Nocturn literari.«Fem, junts, recitals de poesia i música»,explica el tàndem d'artistes.

Dibuixar Gràcia

Una de les aficions d'Isabel Rocatti és el dibuix en blanc i negre. «Durant els meus primers anys instal·lada a Gràcia, dibuixava tot el que veia des de casa. M'agradava molt dibuixar la torre que encara avui s'aixeca darrere de l'edifici de la cooperativa La Lleialtat, on hi ha el Teatre Lliure», explica.

Notícies relacionades

El bullici i l'alteració de la vida de Gràcia per la festa major no suposa cap inconvenient per a Rocatti ja que no ho pateix.«Vivim just en un carrer que no es veu afectat per les festes»,assenyala. L'actriu destaca un altre atractiu del barri.«Pots estar enmig d'un carrer molt transitat, ple de botigues, bars i enrenou i, només travessant un carrer, hi pots trobar calma i silenci. Gràcia té molts racons que tenen un tempo propi de poble, però si busques ambient, també n'hi ha», diu la intèrpret.

Malgrat tenir dos mercats molt a mà sent debilitat per la Boqueria.«Sí, acostumo a anar-hi a comprar. Però, a més de la Boqueria, la FNAC i alguna llibreria i restaurant, la resta la tinc a Gràcia. En realitat, Barcelona m'esgota, prefereixo el ritme més pausat de Gràcia»,diu. Rocatti està a punt d'anar a València per iniciar el rodatge de la segona temporada deSr. Retor, una sèrie en què dóna vida a Lola, un personatge que no té res a veure amb la Marcela deVentdelplà, tot i que també regenta un bar.«Sr. Retor s'emet al Canal 9 i desafortunadament no es pot veure a Catalunya»,apunta Rocatti.