LA COEDUCACIÓ A LES AULES

Fil, agulla i igualtat

L'Escola Lavínia crea tallers per ensenyar als alumnes les feines domèstiques

El projecte guanya el Premi per la Igualtat de les Corts

Activitats 8 Un alumne simula que ven a dues companyes productes en un supermercat.

Activitats 8 Un alumne simula que ven a dues companyes productes en un supermercat. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
ANDREA MÉNDEZ
BARCELONA

Sona el timbre de les nou i els nens s'afanyen per iniciar les classes del dia. Es respira una alegria encomanadissa a les aules de l'Escola Lavínia del districte de les Corts. El carnaval envaeix els passadissos de rialles i color, però el que omple de satisfacció Mariona Autonell, directora de l'escola, és que es reconegui la feina del centre. L'última ha estat l'organització de tallers perquè nens i nenes sàpiguen portar a terme tasques domèstiques.

Col·laboració de la família

El projecte M'espavilo molt bé a casa ha guanyat recentment el Premi per la Igualtat de les Corts Maria Àngels Rivas Ureña, un districte que organitza també conferències, exposicions i col·loquis coincidint amb el Dia de la Dona Treballadora que es va celebrar ahir. La iniciativa premiada valora les bones pràctiques en coeducació. «Des que ens han donat aquest premi ens hem fet famosos», diu en broma Autonell. El taller s'impartirà del 13 al 15 d'abril, i hi participarà tot el centre escolar, des d'Educació Infantil fins a Primària. «Tots estan encantats amb la idea i volen començar de seguida», apunta la directora.

Celia Monegro, professora del centre i responsable de plasmar totes les idees del projecte al paper, assegura: «Nosaltres sempre hem treballat el tema de la igualtat. Està integrat en la vida quotidiana de la nostra escola».

La coeducació és un valor pel qual sempre ha apostat aquest centre i els professors s'esforcen per inculcar-lo. Se segueix una mateixa línia de treball i en algunes de les activitats del taller també hi participen els pares dels alumnes. «Intentem que tota la comunitat educativa participi en el nostre projecte. Necessitem

la implicació de tots ells», apunta Monegro .

M'espavilo molt bé a casa s'enfoca des de les tasques domèstiques. Es persegueix que els nens i nenes entenguin que no existeixen uns rols definits a l'hora de participar en les diferents feines de casa. «Totes les feines són possibles i s'han d'organitzar i distribuir entre tots els membres de la família», puntualitza Monegro. «La coeducació és un concepte que es treballa a totes les escoles. El problema està, però, en la societat i a nivell d'organització familiar ja que no tothom disposa del mateix temps per participar a casa», reconeix la directora de l'Escola Lavínia.

Notícies relacionades

Tots els professors actuen de la mateixa manera en el taller. Cada tutor es responsabilitza d'una de les activitats, a més a més de dinamitzar el grup del qual s'encarrega. També hi ha coajudants per poder atendre totes les necessitats dels alumnes. A cada taller es plantejarà una situació fictícia d'una tasca domèstica. Cosir, cuinar, fer la llista de la compra, la neteja i plegar la roba seran les feines que tindran aquests amos i mestresses de casa infantils els tres dies que durarà el taller.

Són 3.000 els euros que rebrà l'escola pel premi. «Ens ajudaran a l'hora d'organitzar activitats extres i ens donen més disponibilitat per comprar el material per als tallers», diu Autonell. Encara que el que prevaldrà és l'experiència per al futur dels escolars.