L'AMBIENT A LA SEU CONSERVADORA

La palla a l'ull aliè

El PP reconeix que s'esperava un resultat millor, però incideix en la feble victòria dels secessionistes i que el PSC ha obtingut el suport més baix de la història

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

La cúpula del PP, amb Mariano Rajoy al capdavant, va arribar ahir a la seu central del partit esperançada. Segons els seus propis càlculs -així ho han repetit al llarg de la campanya-, una participació similar a la de les generals (ahir va ser del 77%) comportaria un tomb i una victòria, tot i que ajustada, del bloc constitucionalista. Però l'optimisme s'anava esfumant a mesura que avançava l'escrutini, especialment quan al tram final, en què es compten els vots de les grans ciutats i de l'àrea metropolitana de Barcelona, no es va aconseguir augmentar el pobre nombre d'escons obtinguts per Xavier García Albiol., la candidatura del qual ha obtingut 11 diputats (vuit menys que el 2012), molt lluny de les expectatives del PP.

I és que l'elecció de l'exalcalde de Badalona va insuflar ànims a les seves files, fins al punt que un ministre, poc abans del començament de la campanya, es va jugar un cafè amb la premsa que el candidat del PPC aconseguiria 15 diputats.

Cospedal, desapareguda

Tot i això, els conservadors es van agafar ahir a dos fets: que el desafiament independentista «ha fracassat», perquè la llista de  Junts Pel Sí i la CUP no aconsegueixen una majoria de vots, i que el PSC ha obtingut el «pitjor resultat de tota la seva història» (16 escons).

El vicesecretari de comunicació, Pablo Casado, que va comparèixer acompanyat de tres vicesecretaris més però no de la secretària general, María Dolores de Cospedal (i això que a la seu socialista va donar la cara el seu líder, Pedro Sánchez), va reconèixer que el PP «esperava més bon resultat», però va incidir en el fet que «Junts pel Sí i, en especial, el senyor Mas el que han fet ha sigut perdre perquè no tenen majoria absoluta ni des del punt de vista hipotètic del plebiscit». «[Mas] s'ha carregat el seu partit i veurem si és capaç d'encapçalar una alternativa», va afegir. Una hipòtesi que fonts del PP van corroborar a l'assenyalar que «a Mas, en mans de la CUP, li queden tres telediaris».

Notícies relacionades

 

Pel que fa al PSOE, Casado va considerar que s'ha equivocat al plantejar una reforma de la Constitució com a sortida al conflicte català. Previsiblement, els conservadors abundaran aquesta tarda en aquests arguments donat que Mariano Rajoy reuneix el seu comitè executiu nacional a Madrid.