Reaccions locals

Els veïns d’Estopa aplaudeixen la seva Creu de Sant Jordi: «Són ambaixadors de Cornellà i Catalunya»

  • Líders d’associacions de Sant Ildefons elogien el premi com a reconeixement als barris humils: «David i Jose són el millor exemple de xavals que arriben a dalt de tot»

  • L’alcalde, Antonio Balmón, destaca la identificació dels germans Muñoz amb el seu barri i Cornellà, «on mai ningú ens ha regalat res»

zentauroepp35787161 estopa191003124306

zentauroepp35787161 estopa191003124306 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Antonio Alvear, president de l’Associació de Veïns del barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat, on van créixer els germans David i Jose Muñoz i es va forjar la llegenda d’Estopa, compta una anècdota que condensa l’essència del grup de rumba catalana, acabat de premiar per la Generalitat de Catalunya amb l’emblemàtica Creu de Sant Jordi «per ser el grup català que més discos ha venut i per ser un referent per a diverses generacions».

«Vaig saber què era Estopa quan un dia vaig veure un munt de càmeres davant casa meva, a la plaça d’Europa de Cornellà. Al principi vaig pensar que era un incendi o una cosa així, però després em van dir que el moviment es devia que dos xavals del barri, David i Jose, estaven triomfant», explica Alvear, que va arribar a Catalunya l’any 1972 des de Cazalla de la Sierra (Sevilla).

Tant Alvear com Joaquín Chica, president del Centre Extremeny La Segarra, entitat cultural també arrelada al barri de Sant Ildefons, aplaudeixen la Creu de Sant Jordi als germans Muñoz: «S’ho mereixen més que ningú; són el millor exemple d’uns xavals de barri que arriben a dalt de tot», afirmen Alvear i Chica, qui creu que el guardó «ha arribat una mica tard», en relació amb la dilatada trajectòria dels Estopa.

Per la seva banda, l’alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, assegura a EL PERIÓDICO que és «molt feliç» per la Creu de Sant Jordi a Estopa perquè es tracta d’un «reconeixement a les seves arrels familiars i a la seva significació plural en la cultura i societat catalanes». «Jose i David sempre s’han identificat amb Cornellà i Sant Ildefons», afegeix Balmón.

Alguns «detractors envejosos»

Majoritàriament, els veïns d’Estopa es desfan en elogis amb els germans Muñoz, si bé hi ha excepcions. Ho explica Paco Belinchón, un dels administradors del grup de Facebook ‘Veïns de Cornellà’, que congrega uns 15.000 cornellanecs.

«Quan compartim alguna bona notícia d’Estopa, en el grup sempre surt algun detractor envejós», admet Belinchón, que opina que els germans Muñoz «són ambaixadors de Cornellà i Catalunya: els conec des de petits i m’encanta que algú del barri s’ho hagi treballat i hagi arribat tan lluny».

Més enllà de Cornellà, a les xarxes socials també han tingut presència, tot i que minoritària, crítiques a Estopa, en aquest cas per qüestions polítiques i identitàries sobre un reconeixement que entrega la Generalitat de Catalunya:

Segons el parer de Belinchón i Alvear, «això és com quan Montilla [d’arrels andaluses] va ser president de la Generalitat». «En uns anys veurem el mateix fenomen però amb persones marroquines o peruanes», normalitza Alvear.

El mestissatge cultural de Sant Ildefons

Els veïns entrevistats posen en valor el mestissatge cultural de Cornellà i Sant Ildefons, un dels barris metropolitans més vulnerables. Ho entén així Pura Velarde, presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de Cornellà, que elogia els germans Muñoz com la metàfora del «reconeixement als barris que són capaços de seguir endavant malgrat les dificultats».

«Jo vaig arribar a Catalunya pensant que aquí anàvem guanyaríem uns diners i després tornaria a Andalusia, però després vaig arrelar i vaig anar prosperant», assenyala Antonio Alvear, que assumeix tenir «dos cors: al poble soc andalús i aquí soc català».

Notícies relacionades

«El que Estopa ha aconseguit al llarg de la seva trajectòria és immens, però és important dir que sempre han tingut clar d’on venien, la qual cosa té molt mèrit, perquè a Cornellà mai ningú ens ha regalat res», conclou l’alcalde, Antonio Balmón.

Llegeix totes les notícies de Cornellà de Llobregat a EL PERIÓDICO Cornellà