COMPTES MUNICIPALS

Cornellà impulsa un pressupost «prudent» en vista de la incertesa econòmica

Els comptes municipals es tornaran a centrar en la creació d'ocupació i en el projecte urbanístic Cornellà Natura, però donaran més pes a l'acció social

En matèria de vivenda, un dels objectius del consistori és lluitar contra les bandes organitzades que es dediquen a ocupar pisos amb finalitats especulatives

foto16 20160524 cornella-natura-22843

foto16 20160524 cornella-natura-22843

5
Es llegeix en minuts
Aitana Glasser

El pressupost municipal de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat) per a aquest any 2020 estarà marcat per la «prudència», en paraules de l’alcalde Antonio Balmón, a causa de la situació d’incertesa econòmica per la qual passa el país. Així ha anunciat el primer edil socialista, aquest dijous davant de la premsa, uns comptes que ascendeixen als 87,3 milions d’euros –103 sumant les dues empreses de titularitat municipal, Procornellà i l’Institut Municipal de Ràdio Cornellà–, el que suposa un augment del 2,41% respecte a l’any anterior.

En aquesta línia, Balmón ha reconegut que, malgrat que una de les preocupacions principals en aquest mandat és deixar de destinar la majoria dels recursos municipals a pal·liar les conseqüències de la crisi per poder destinar més a polítiques socials, per a aquest exercici s’ha pres la «prudent decisió» de seguir una línia continuista, advocant de nou per invertir, especialment, en el foment de l’ocupació  i la promoció de l’activitat empresarial. 

Un altre dels grans eixos del pressupost –aprovat amb els vots favorables del PSC i En Comú Movem Cornellà, l’abstenció de Podem i el vot contrari de Cs i ERC– se centra a fomentar el projecte urbanístic Cornellà Natura. «Volem continuar actualitzant la ciutat i donant força a l’espai públic», ha afirmat l’alcalde, que ha reiterat l’aposta de l’administració per naturalitzar el municipi.

Següent objectiu: «tancar barris»

En matèria d’urbanisme i medi ambient, el primer edil de la ciutat ha avançat que la intenció del consistori és anar un pas més enllà: «Hem treballat per tancar carrers per als vianants o perquè només hi pugui circular el transport públic i ara estem treballant en ‘tancar barris’». Una idea amb què es vol impedir que els districtes de la ciutat suportin més trànsit que el que generen els seus habitants.

«No volem fer una política en contra del cotxe, però és cert que les ciutats es van crear pensant en els cotxes i això ha de canviar», ha afirmat l’alcalde de Cornellà, ciutat inclosa –en part– dins de la Zona de Baixes Emissions de Barcelona.  També pel que fa a l’espai públic, Balmón ha ressaltat la inversió i el canvi que suposarà la nova contracta del servei de neteja viària i de recollida de residus, un àmbit, aquest últim, que es vol potenciar per arribar a les metes de reciclatge marcades per Europa. 

«Esprémer» els equipaments municipals

Balmón ha destacat, a més, l’augment del 3% del pressupost destinat a l’acció social, una partida dirigida a protegir les persones més vulnerables i que aquest any inclourà el desenvolupament d’un projecte per combatre la solitud no només en gent gran, sinó també en els més joves. D’aquesta manera, es vol impulsar la creació d’espais per fomentar la cohesió entre els joves, a més d’incentivar les activitats dirigides a ells i a altres col·lectius.

«Volem parlar d’una ciutat de 9 del matí a 9 de la nit. La ciutat no pot funcionar només a partir de les sis de la tarda, perquè hi ha joves que estudien a la tarda i que voldrien fer activitats al matí», ha dit Balmón. En aquesta línia, ha insistit en la necessitat d’«esprémer» els equipaments municipals –esportius i culturals– perquè compleixin la seva funció social.

Precisament en l’àmbit cultural, el primer edil ha recordat que aquest any es durà a terme la fase final de les obres de les noves biblioteques de Fontsanta-Fatjó i Almeda, i ha avançat que es donarà un nou impuls a l’Escola d’Humanitats. 

Combatre el problema de la vivenda

Un dels grans problemes del municipi –i en general de l’àrea metropolitana de Barcelona– és el tema de la vivenda, gran part de la presentació de Balmón, que ha fet saber que des del consistori s’està treballant en la redacció d’un document en matèria de vivenda que inclogui «tots els aspectes» que hi estiguin relacionats, especialment el referit a la creació de vivenda social.

«En el primer mandat vam fer 300 vivendes, però no a través de l’empresa municipal, sinó a través d’empresa privada», ha explicat l’alcalde, que ha assegurat que el consistori no té prou recursos per fer-ho. «No podem fer vivenda de lloguer perquè fer una promoció de 50 pisos implica una despesa de vuit milions d’euros; això són gairebé dos anys d’inversió i implicaria un gran endeutament», ha afirmat.

Així mateix, el primer edil ha aclarit que des de l’administració local agrairien «tenir més instruments legals per actuar» en matèria de vivenda, especialment per fer front a problemàtiques com l’ocupació il·legal per part de grups organitzats, un fenomen que, tot i que assegura que no s’ha incrementat, és una de les grans preocupacions del consistori en aquest àmbit.

Relació amb les administracions

Notícies relacionades

Durant el balanç sobre els seus últims anys al capdavant de la gestió municipal, Antonio Balmón ha reconegut que en l’última dècada ha hagut de fer front a moments difícils, a la crisi econòmica i a les seves conseqüències, en algunes ocasions en solitari. «Molta companyia no hem tingut», ha afirmat l’edil, que ha assenyalat que malgrat que en matèria d’educació i sanitat sí que ha aconseguit entendre’s amb la Generalitat, el Govern, que és l’administració «més pròxima» a la local, ha «desaparegut» durant molt temps.

Així mateix, l’alcalde ha reiterat la necessitat de treballar «en consens» i de crear sinergies amb institucions supramunicipals com la Diputació i l’AMB i s’ha mostrat esperançat amb el nou Govern central, a què demana «més esforç» i més eines a disposició de les esferes locals. «Més que diners necessitem instruments legals per gestionar els nostres diners», ha afirmat Balmón, posant d’exemple els límits en la gestió del superàvit. 

Lluita contra l’ocupació de pisos per part de bandes criminals 

En matèria de vivenda, Antonio Balmón ha reconegut que, des de fa alguns anys, hi ha un fenomen que preocupa especialment a Cornellà: l’ocupació il·legal de vivendes per part d’organitzacions criminals. «No ens preocupen les famílies que ocupen vivendes per necessitat, sinó els qui les ocupen per especular». En aquest sentit, l’alcalde ha fet al·lusió a les bandes organitzades que es dediquen a buscar pisos buits per ocupar-los i treure’n benefici. Una pràctica que, si bé assegura que no ha anat en augment, sí que ha centrat la preocupació del consistori.

Temes:

Ajuntaments