ZONA DE BAIXES EMISSIONS

Cornellà aprova inicialment l'ordenança per sancionar els vehicles més contaminants

La mesura afectarà els vehicles més antics i sense etiqueta ambiental, que no podran circular durant els dies feiners

534 ajuntament4

534 ajuntament4

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Cornellà ha aprovat inicialment l’ordenança municipal que regularà la restricció de la circulació i les sancions als vehicles contaminants sense etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT), en el passat ple municipal amb els vots a favor del PSC i En Comú Movem Cornellà, l’abstenciód’ERC i Ciutadans i els vots en contra de Podem.

 Aquesta mesura es porta a terme arran de l’entrada en vigor l’1 de gener de 2020 de la Zona de Baixes Emissions Rondes de Barcelona (ZBE) acordada per l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i que engloba així Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i parts d’altres municipis limítrofs amb les rondes, com Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Sant Adrià de Besòs.

Amb aquesta mesura s’espera«reduir en un 15% els nivells de contaminació, però encara estem lluny de complir la normativa europea i els valors que estableix l’Organització Mundial de la Salut, que serien d’un 30 i un 50% respectivament», expliquen des de l’Ajuntament. «Seran necessàries altres actuacions complementàries», afegeixen.

Vehicles afectats per les restriccions

Els vehicles més antics i contaminants no rebran cap distintiu ambiental per part de la DGT, ja que l’objectiu és «discriminar positivament els vehicles més respectuosos amb el medi ambient».

Estan exempts d’aquesta normativa els vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda (VPMR) i vehicles d’emergències i serveis essencials (metges, bombers, cotxes de morts, policia, etc.).

Funcionament i sancions previstes

La mesura entrarà en funcionament amb caràcter permanent a partir de l’1 de gener del 2020 durant tots els dies feiners, de dilluns a divendres, de set del matí a vuit de la tarda. Fora d’aquest horari i durant el cap de setmana es podrà circular amb els vehicles més contaminants. La Ronda de Dalt i la del Litoral no entren dins de la zona de baixes emissions, per tant, es podrà circular sense restriccions.

Notícies relacionades

La Guàrdia Urbana controlarà la circulació llegint les matrícules dels vehicles mitjançant un cotxe amb lector de matrícules i a través de càmeres instal·lades a les entrades de la Zona de Baixes Emissions, concretament a Cornellà hi haurà instal·lades cinc càmeres. Les sancions per les infraccions podran ser de 100 a 500 euros (augmentaran un 30% en cas de reincidència).

Més notícies de Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA