EL 26-M AL BAIX LLOBREGAT

El Baix Llobregat afronta unes eleccions municipals marcades per la divisió entre comuns i Podem

De les cinc grans ciutats de la comarca; Cornellà, Esplugues, Gavà, Viladecans i Sant Boi, només es presenten units als comicis del 26-M en el cas d'Esplugues

La divisió de l'esquerra podria afavorir la resta de partits, especialment el PSC, arrelat a la comarca i que repeteix alcaldables en els cinc municipis

undefined7865564 la seu de urgell 09 03 2008 elecciones generales 9m ambiente190411211926

undefined7865564 la seu de urgell 09 03 2008 elecciones generales 9m ambiente190411211926 / TONY LARA

12
Es llegeix en minuts
A.G.

El Baix Llobregat afronta aquest diumenge unes eleccions municipals que serviran, entre altres coses, per comprovar si la comarca es perpetua com a feu socialista o bé es debilita el poder del partit en algun gran municipi que, durant tota la seva democràcia, han estat i segueixen sota el mandat del PSC. Són exemple d’això Cornellà, Esplugues, Gavà, Sant Boi o Viladecans, on els socialistes intentaran aprofitar el filó de les bones dades obtingudes en les eleccions generals per intentar recuperar unes majories absolutes que van perdre fa ja un o diversos mandats.

Els comicis d’aquest 26-M, per la seva proximitat a les generals del 28-A, serviran també com a vara per mesurar les possibles diferències o similituds entre les tendències de vot de la població en les dues eleccions, amb la qual cosa es podrà comprovar, a més de si el repunt del PSC es manté a escala municipal, si els bons resultats d’ERC també es mantenen a nivell local, si els comuns pateixen una petita recaiguda, com es va veure en les generals, o si noves formacions com Vox agafen manxa en una esfera més pròxima.

Un dels escenaris que més crida l’atenció d’aquests comicis, si bé no és una cosa nova, és la divisió dels partits d’esquerres, tant els sobiranistes com els que no. Especialment en els segons, tenint en compte que en aquests 5 municipis del Baix Llobregat, a excepció d’Esplugues (on es presenta En Comú Podem), la fragmentació és més que palpable per la presentació de candidatures separades dels comuns i Podem. De fet, en alguns d’ells, com Viladecans o Sant Boi, fins i tot se sumen més candidatures d’ideologia similar. 

D’altra banda, l’esquerra independentista no ha aconseguit presentar-se conjuntament a cap de les cinc ciutats, presentant-se per separat tant ERC com Primàries (en els municipis on presenten candidatura) i Junts per Catalunya, aquesta última, formant coalició sota la marca Dibuixant Esplugues en el cas del municipi espluguí. També la CUP, amb diferents aliances, presenta candidatura en tots els municipis, a excepció de Viladecans.

Un altre dels focus d’atenció d’aquest diumenge serà, sens dubte, la possible entrada de Vox en algun consistori del Baix Llobregat. L’únic municipi de la comarca on podrien alçar-se amb un regidor en cas de repetir-se els resultats de les generals seria Castelldefels, on van aconseguir el 5,28% dels vots (sent el 5% el mínim per obtenir regidor), però serien a prop en altres municipis com Viladecans (4,72%) o Gavà (4,76%).

Comuns i Podem, per separat a Cornellà

A Cornellà es presenten 10 candidatures, una més que l’any passat. Tot sembla indicar que Antonio Balmón (PSC), alcalde des de 2004, es perpetuarà en el càrrec un altre mandat. De fet, els socialistes van obtenir en les eleccions generals –que poden prendre’s com a referència per proximitat, si bé no sempre segueixen el mateix patró– el segon millor resultat del partit en la circumscripció de Barcelona.

No obstant, la clau està en veure si el PSC recuperarà  la majoria absoluta que va perdre el 2015 (quan va passar de 14 regidors a només 11 de 25) o si es veurà forçat a buscar socis de govern. Els principals canvis a Cornellà venen pel costat dels comuns i Podem, que el 2015 es van presentar a les eleccions sota la marca Cornellà en Comú - Crida per Cornellà, que aglutinava En Comú, Alternativa d’Esquerres de Cornellà, Pirates, Equo, Procés Constituent i Podem, encapçalada per l’ara diputat de la CUP Vidal Aragonés. 

El grup no va arribar a acabar la legislatura, i després de la marxa d’Aragonés al Parlament i les divisions arran de l’1-O, la confluència es va separar donant com a resultat dos grups: Alternatives d’Esquerres, que al costat de la CUP, Pirates i Som Alternatives va passar a ser el principal grup de l’oposició (3 regidors) i Cornellà en Comú, que es va quedar amb un regidor, mentre que Mari Carmen López va passar a ser adscrita.

Aquest diumenge, Alternativa d’Esquerres torna a presentar-se amb Ángel Camacho (actual portaveu) com a alcaldable, i els comuns i Podem ho fan en candidatures separades. Així, a la marca En Comú Movem Cornellà s’afegeix ICV (ara amb dos regidors) i l’encapçala Claudio Carmona, mentre que l’actual no adscrita Mari Carmen López encapçala ara la candidatura de Podem, que es presenta en solitari als comicis.

Cornellà suma una candidatura respecte al 2015 

Per la seva banda, ERC torna a confiar en Raquel Albiol com a candidata per intentar repetir l’èxit de la formació en les eleccions generals del 28-A –en les que va doblar en vots el seu resultat de 2016–, mentre que Junts per Cornellà (el predecessor del qual, CiU, es va quedar sense representació el 2015), intentarà tornar a entrar al consistori amb Marta Amigo com a cap de llista.

Després de ser designat secretari general del PPCanunciar que no tornaria a presentar-se com a candidat a Cornellà, Daniel Serrano ha sigut substituït per Manuel Casado al capdavant delspopulars a la ciutat (ara amb 2 regidors), mentre que la candidatura de Ciutadans (3 regidors) estarà encapçalada per Daniel Martínez, que reemplaçarà l’actual portaveu Jorge García Mulet.

Irromp com a nova força Esquerra en Positiu (IZQP), amb Miguel del Amo al capdavant, que també presenta candidatura en ciutats veïnes com l’Hospitalet. D’altra banda, també presenta candidatura Vox, amb Ivan Canovas com a candidat, que en les generals va aconseguir 1.826 votants a la ciutat i que en les municipals agafa el relleu de Plataforma x Catalunya (PxC), que el 2015 es va quedar sense representació amb només 627 vots.

Gavà, una candidatura menys

Els gavanencs que exerceixin el seu dret a vot podran elegir entre 11 candidatures, una menys que el 2015. Raquel Sánchez, alcaldessa des del 2014, repeteix per segona vegada com a candidata del PSC (8 regidors), que no obté la majoria absoluta a la ciutat des del 2007 i que actualment governa amb un pacte subscrit entre el PSC i CiU (2 regidors), amb els quals suma els 11 regidors dels 25 que donen al govern majoria absoluta.

El principal partit de l’oposició, Ciutadans (4 regidors), torna a confiar en el seu actual portaveu, Miguel Ángel Ibáñez, que haurà de batallar amb una ERC (3 regidors) que va aconseguir sobreposar-se als taronges en els comicis generals i que actualment és tercera força en el consistori. Esquerra presenta com a candidatAlbert Massana, actual número 2, que substitueix Andreu Pérez Lorite.

També a Gavà comuns i Podem se separen. Els primers, que van concórrer en les eleccions de 2015 sota la marca Gent de Gavà (que no va obtenir representació), es presenten com a Gavà en Comú, de la qual formen part també ICV i EUiA (sense representació actualment) i que està encapçalada per José Antonio Menacho, candidat de GDG el 2015. Per la seva banda, Podem, que es va presentar el 2015 amb Gavà, Sí que es pot! (2 regidors), presenta com a candidat a Miguel Herrera, actual portaveu del grup.

Per la seva part, el Partit Popular (amb 2 regidors) repeteix amb Mónica Parés com a candidata, que intentarà remuntar els resultats del partit en les eleccions generals del 28-A i el descens en les municipals de la formació, que va passar de ser primera força de l’oposició el 2011, amb 4 regidors, a ser cinquena el 2015, amb 2.

L’independentisme es divideix també a Gavà

La CUP, que el 2015 va quedar sense representació per poc (4,47% dels vots), torna a presentar-se als comicis apostant per Kilian Soler com a alcaldable, mentre que Junts per Gavà agafa el relleu de CiU (ara amb 2 regidors) i proposaIsidre Casas com a representant. La formació de Puigdemont no s’ha unit tampoc a Gavà a la candidatura de Primàries Catalunya, que pretenia aglutinar (sense èxit) l’espectre independentista en tots els municipis. A Gavà es presenten amb Gisela Almirall com a candidata.

També per primera vegada es presenta la candidatura independent Veïns Municipalistes, que arriba com una “alternativa municipalista als partits nacionals” i està encapçalada per Rubén Blas. I s’estrena també Vox, que, amb Marc Civico al capdavant, amenaça d’entrar al consistori si millorés lleugerament els seus resultats en les generals, en les quals es va quedar amb el 4,76% dels vots. En la llista figura també Santiago Contreras, conegut pel seu polèmic pas pel ‘dating show’ ‘First dates’, en què va indignar l’audiència pels seus comentaris homòfobs.

Sense candidatura de la CUP a Viladecans

Viladecans es presenten 10 candidatures, el mateix número que el 2015. Carles Ruiz, alcalde des del 2005, repeteix com a candidat del PSC, que actualment governa amb els seus 11 regidors propis i els dos d’ICV-EUiA, després del pacte de govern rubricat el 2015, mentre que els ecosocialistes es presenten en aquests comicis sota la candidatura local dels comuns, Viladecans en Comú, encapçalada per la segona tinenta d’alcaldia Encarnación García (ICV-EUiA).

Per separat es presenta Podem, que es presenta a les eleccions amb José Antonio Martínez Sintes com a candidat. Martínez anava el 2015 en les llistes de Guanyem Viladecans-CAP (1 regidor), que en aquests comicis es dissol. El seu portaveu, Eduardo Tobaruela, encapçala la candidatura de Veïns Municipalistes, que segueix la línia de la seva homònima a Gavà.

Ciutadans (que manté 3 dels 4 regidors que va guanyar el 2015, després del pas de Josep Suno a no adscrit) presenta com a candidata a la seva actual portaveu, Carolina Torres. Per la seva banda, ERC, que manté 2 regidors dels 3 que va obtenir després de la marxa de Xavier Martín (ara regidor no adscrit), torna a proposarBàrbara Lligadas com a alcaldable.

Xavier Martín passa de fet a ser el segon en la llista de Viladecans Sí que es pot (VSSP) com a membre de SOM Alternativa, en una candidatura encapçalada de nou per Purificación González. La formació compta actualment amb una regidora, després del pas de Montserrat Herena a regidora no adscrita.

Per la seva part, el PP (2 regidors), presenta José Padilla com a candidat per intentar distanciar-se del resultat que el grup va obtenir en les generals –en les quals va ser sobrepassat per ERC i Vox–. 

Intent fallit de llista unitària  

D’altra banda, i després que ERC i l’entorn de la CUP (que no es presenta a les municipals) declinessin formar amb Junts per Viladecans una llista independentista unitària a la ciutatJunts per Viladecans, la marca de Puigdemont intentarà recuperar en solitari la representació que CiU va perdre en les eleccions de 2015, i presenta per a aixòTomás Caroz com a candidat.

Però l’alerta a Viladecans és a la possible entrada de Vox, que en els comicis del 28-A va avançar el PP i a JuntsxCAT i va aglutinar el 4,72% dels vots, una xifra que, d’incrementar-se fins al 5% necessari per obtenir regidor, podria suposar l’entrada de l’extrema dreta al consistori, al qual vol accedir amb Fernando Moya com a candidat.

En Comú, Podem i Guanyem a Sant Boi

Com en la resta de grans ciutats del Baix Llobregat, el PSC torna a repetir aposta a Sant Boi (tercer municipi amb més dones alcaldables de la comarca), on Lluïsa Moret optarà a la reelecció del càrrec que ocupa des de fa cinc anys. La socialista, que governa actualment amb el recolzament d’ICV-EUiA-MES, (4 regidors) encapçala una llista amb pocs canvis destacables.

En cas de voler repetir acord de govern si fos necessari, els socialistes (10 regidors de 25) haurien de posar-se d’acord amb Sant Boi en Comú, la marca dels comuns sota la qual es presenten a aquests comicis els ecosocialistes i que està encapçalada per Alba Martínez, actual regidora de Ciutat Educadora i Cooperació.

No s’inclou Podem, que es presenta com Podem Sant Boi amb Jorge Romero Gil –actual regidor de Gent de Sant Boi-CUP-PA- com a alcaldable. De fet, la fragmentació és encara més àmplia, ja que l’actual grup de Gent de Sant Boi-CUP (2 regidors) s’ha sumat a Comuns Sant Boi, Som Alternativa i Moviment d’Esquerres per presentar-se a les eleccions sota la marca de Guanyem Sant Boi, que presenta a Laura Fernández Vega (de GdSB) com a alcaldable.

A l’espera dels resultats de Vox 

Per la seva banda, Ciutadans, tercera força a Sant Boi (3 regidors), torna a repetir amb Olga Puertas com a alcaldable per evitar que es repeteixi a les municipals el panorama de les generals, en les quals la formació va quedar per darrere d’ERC-AM (3 regidors), que va doblar en vots els seus resultats del 2011. Ja en les municipals del 2015, la diferència entre les dues formacions va ser de tot just 270 vots.

Per una altra banda, Miquel Salip torna a repetir com a candidat d’Esquerra, acompanyat de nou per Rosa Mur i Jaume Sans. Junts per Sant Boi, que dona continuïtat a CiU (1 regidor), presenta candidatura amb l’actual regidor de la formació, Jordi Garcia, al capdavant, i el Partit Popular, per la seva part, també repeteix candidata presentant a la regidora Marina Lozano com a alcaldable.

Completa la llista la candidatura presentada per Vox, amb Juan José García al capdavant, que resulta especialment preocupant en una ciutat on l’extrema dreta ja va aconseguir obtenir representació al consistori després de les eleccions del 2011, en les quals PxC (ara diluïda i integrada a Vox) va aconseguir treure tres regidors.

Comuns i Podem sí que s’entenen a Esplugues

Esplugues, la socialista Pilar Díaz també torna a presentar-se a la reelecció –porta en el càrrec des del 2006– aquest diumenge. El seu mandat va començar amb un pacte de govern amb CiU per aconseguir la majoria absoluta (9 +2 de CiU), però ha acabat amb un govern en minoria després de la ruptura del pacte per part del PDeCAT, que va posar punt i final a l’acord després de la negativa de Díaz de cedir locals de votació per a l’1-O. 

En aquestes eleccions, el partit no es presenta sota la marca de Junts per Esplugues (com en la resta de municipis), sinó que s’integra dins de la candidatura Dibuixant Esplugues, de la qual formen part també Moviment d’Esquerres d’Esplugues i Demòcrates de Catalunya. La formació, constituïda per un procés de primàries obertes, pretenia unificar “tots els partits republicans” del municipi i està encapçalada per Elisabet Morillo.

A diferència de la resta de ciutats, a Esplugues sí que hi ha hagut acord entre els comuns i Podem, doncs es presenten junts sota la marca Esplugues En Comú Podem, encapçalada per Jordi Pérez, d’ICV, que compta actualment amb dos regidors i passa de presentar-se en solitari en els anteriors comicis a presentar-se en coalició aquest diumenge.

Es dilueix doncs Canviem Esplugues (1 regidor), l’actual portaveu del qual, Julián Carrasco, passa a formar part, juntament amb altres membres del partit com Dolores Castro (2a) o Jordi Ramos (3r), de la candidatura d’Esplugues en Comú Podem.   

Mateix nombre de candidatures a Esplugues

Ciutadans, que compta actualment amb un regidor després de la marxa de la seva exportaveu Laura Benito, que va passar a ser regidora no adscrita poc després de les eleccions del 2015 per les “formes autoritàries” que assegurava que tenia la formació, es presenta a aquests comicis amb Julio Roldán –actual portaveu– com a candidat.

Notícies relacionades

Repeteix com a alcaldable d’ERC Oriol Torras, la formació del qual va aconseguir en les municipals del 2015 els dos regidors que encara manté. D’altra banda, la CUP-PA (1 regidora) es presenta aquesta vegada com a CUP-Alternativa municipalista amb Eulàlia Herranz com a alcaldable, seguida d’Anna Coll, actual portaveu del grup.

Completen la llista de nou candidatures (les mateixes que el 2015) el Partit Popular (2 regidors), que presenta una candidatura encapçalada per Marcos Sánchez, actual regidor del partit, el partit d’ultradreta Vox, que es presenta per primera vegada a la ciutat amb Alejandra Chirivasal capdavant, i la formació Esquerra en Positiu (IZQP), que també es presenta per primera vegada a Esplugues amb José Florentino Solar com a alcaldable.