PER FALTA DE NETEJA I MANTENIMENT

Sindicats demanen cancel·lar les visites escolars als parcs de bombers per riscos per a la salut

La petició arriba arran de l'alerta llançada pels bombers de Cornellà a una escola que planejava visitar el parc

bombers4

bombers4

2
Es llegeix en minuts
EFE

Els sindicats UGT, CCOO i CNT han demanat a les escoles cancel·lar les visites als parcs de bombers pels riscos per a la salut que poden portar, ja que asseguren que estan contaminats de substàncies cancerígenes i no compleixen amb els protocols de neteja i manteniment adequats.

El cas "va explotar" dimarts passat, quan un col·legi de Sant Joan Despí va decidir cancel·lar la seva visita al parc de bombers de Cornellà després que alguns dels bombers del cos alertessin al centre dels riscos que suposaria per als alumnes, cosa que va fer activar immediatament l’alarma en moltes altres escoles.

Segons han assenyalat a EFE fonts d’UGT, els parcs de bombers no tenen "ni el manteniment ni la neteja adequats" i alerten del risc que els alumnes que visiten aquests recintes s’emprovin cascos i jaquetes perquè "només es renten, però no es descontaminen". 

"Molts estudiants han arribat fins i tot a menjar als parcs", asseguren des del sindicat, que considera que "està degudament demostrada la causa-efecte" de les substàncies cancerígenes a què estan exposats, les quals poden reduir fins a 8 anys l’esperança de vida dels qui hi estan en contacte.

Inacció del Govern

 Una situació, denuncien, davant de la qual la Generalitat no està actuant. "Estem en peu de guerra i ens donem cops contra un mur perquè no hi ha moviment per part de ningú", han indicat amb referència al Govern català, a qui acusen d’estar "amb les portes tancades" i d’adoptar una posició de "negacionisme" davant de les dades aportades pels sindicats sobre els contaminants.

Per això, diuen, la primera acció ha sigut informar a les escoles i, després, desenvolupar protocols interns, malgrat que aquestes accions haurien de partir, segons la seva opinió, de la Generalitat. Així, un grup de treball està establint mesures de protecció que van des d’encapsular el material contaminat en bosses d’escombraries a posar cartells als parcs per separar els espais.

Precisament per reclamar sobre aquest aspecte, els sindicats estan planejant una nova jornada de protestes a Barcelona per al dia 29 de març que aglutinarà bombers de tot Catalunya amb l’objectiu de reclamar les mesures pertinents en matèria de seguretat laboral.

Campanya d’estiu

"La campanya d’estiu arriba calenta quant a focs forestals i estem sense els vehicles adequats i sense personal", afirmen des d’UGT, abans d’agregar que l’objectiu de la manifestació és "que el Govern es posi les piles", ja que les negociacions entre bombers i Generalitat estan encallades a causa de les divergències entre PDECat i ERC, insisteixen. 

Des del sindicat asseguren que el Departament d’Interior vol firmar un acord que no té el recolzament de l’oficina d’Economia, situació que ja va portar els bombers a manifestar-se l’any passat a les portes del Parlament.

Notícies relacionades

A més, com ja van anunciar, estudien interposar una querella criminal contra el president de la Generalitat, Quim Torra, i contra el vicepresident i titular d’Economia, Pere Aragonès, al considerar-los com els "màxims responsables d’un delicte greu contra la seguretat dels treballadors i omissió d’auxili".

Més notícies de Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Bombers