Anar al contingut

BONES PRÀCTIQUES MUNICIPALS

Una quinzena de municipis del Baix Llobregat incorporen projectes al Banc de Bones Pràctiques

La iniciativa, impulsada per la Fundació Pi i Sunyer i la FMC, reconeix les propostes que promouen la millora i la innovació als governs locals

Uns 80 municipis catalans han rebut el certificat de bona pràctica en el període 2014-2018, atorgats en una conferència dijous passat

Una quinzena de municipis del Baix Llobregat incorporen projectes al Banc de Bones Pràctiques

Un total de 16 municipis de la comarca del Baix Llobregat van rebre dijous passat el certificat de bones pràctiques corresponent al període 2014-2018, en reconeixement per les seves aportacions al Banc de Bones Pràctiques (BBP) de la Fundació Pi i Sunyer.

Aquesta iniciativa, dedicada a la detecció, sistematització i difusió d’experiències innovadores, compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i pretén promoure la millora i la innovació en els governs locals, premiant les accions o iniciatives consideres com a exemplars.

Així, s’enfoca especialment a donar visibilitat a projectes dedicats a contribuir en la reducció de desigualtats, la igualtat de gènere, el creixement econòmic i l’erradicació de la pobresa, entre altres objectius, que passen a formar part d’aquest banc de ‘projectes model’.

Una plataforma pionera que s’ha convertit en un lloc de trobada i de referència entre els governs locals, i que aquest any ha premiat les aportacions dels municipis de Begues, Cornellà, Esparreguera, Esplugues, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Olesa de Montserrat, Pallejà, el Prat, Sant Boi, Sant Feliu, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Vallirana i Viladecans.

Representants d’aquests i dels 81 municipis premiats durant l’últim període (2014-2018) van recollir el reconeixement dijous en el marc d’una conferència sobre innovació democràtica i govern local, en què van participar prop de 450 persones, des de representants locals fins a europeus.

Les contribucions de Gavà i Esplugues

En el cas de Gavà, el certificat posa de relleu diverses iniciatives impulsades pel municipi en els últims quatre anys, com els programes Made in Gavà i Junts Fem Barri, a través dels quals els veïns decideixen sobre les actuacions de millora de l’espai públic a executar sobre un pressupost de mig milió d’euros. Una iniciativa per la qual el municipi opta a més a la Copa Espanya Creativa.

La Fundació va distingir també nou contribucions d’Esplugues  al BBP. Entre aquestes, el Pacte per a la Reactivació Econòmica i la Creació d’Ocupació de Qualitat, que aglutina 73 projectes consensuats amb els agents socials i econòmics de la localitat per impulsar el sector comercial i promoure l’emprenedoria.

A més, el certificat també posa de relleu altres iniciatives espluguenques, com la figura de l’‘agent tutor’, personificat en un policia local que prevé hàbits de risc en centres educatius; l’espai Minuts Menuts del complex esportiu La Plana, dedicat a facilitar la conciliació laboral, i el projecte Escola Sona, d’educació musical, entre d’altres.

Cinc iniciatives cornellanenques

Per la seva part, Cornellà ha incorporat cinc projectes al Banc de Bones Pràctiques, pertanyents a diferents àmbits. En l’esportiu, els projectes Vine a fer Esport Salut! que articula diferents activitats esportives gratuïtes, i l’Escola Esportiva Social, un programa d’extraescolars que fomenta un model social col·laboratiu de valors esportius no competitius.

En l’àmbit de medi ambient, el reconeixement ha sigut per la iniciativa La Festa del Riu, que contempla la revalorització i recuperació del riu Llobregat i del seu entorn natural. I en l’àmbit de participació ciutadana, per la plataforma digital de comunicació local A Prop Teu (que repeteix) i pels Pressupostos Participatius.

Aportació a la transició energètica

Per la seva part, les aportacions de Viladecans s’han basat sobretot en l’impuls a la transició energètica, capitanejat pel projecte Vilawatt, així com el pressupost energètic municipal o el foment de l’energia renovable, a través de la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les escoles.

També s’ha incorporat al BBP la recentment exportada Xarxa d’Innovació Educativa de Viladecans, considerada exemple de bones pràctiques, així com el projecte Imaile d’aprenentatge a primària i secundària, i el programa de divulgació de la biodiversitat del municipi, entre altres projectes.

En una altra línia, les aportacions santboianes que han sigut reconegudes per la Fundació Pi i Sunyer són el laboratori cívic d’emprenedoria i economia social Coboi, el projecte de competició esportiva Juga Verd Play, que comparteix amb altres municipis, i l’Observatori de Ciutat.