Anar al contingut

MÚSICA

Chicuelo: "El flamenc sempre ha sigut de minories i sempre ho serà"

El guitarrista de Cornellà llança, després d'onze anys, el seu tercer disc en solitari, 'Uña y carne', un homenatge a la seva guitarra

EuropaPress

Chicuelo: "El flamenc sempre ha sigut de minories i sempre ho serà"

El guitarrista de Cornellà Juan Gómez 'Chicuelo' ha llançat després d’onze anys el seu tercer disc en solitari, 'Uña y carne’ (Accords Croisés), un títol que ret homenatge a la seva guitarra, que, assegura, és la seva gran còmplice, ja que tot i que no parla, sí que canta i sona.

En una entrevista a Europa Press el cornellanenc parla sobre la sonoritat d’un disc que "sona a glòria i pau", en el qual els aficionats al flamenc hi veuran un pas endavant. En les seves notes, diu,  hi ha "alegria, pena, dolor i amor", i sentiments humans com el dolor, la ràbia, la pena, el coratge o l’odi.

"El flamenc sempre ha sigut de minories i sempre ho serà, perquè és una música molt complicada i, precisament per això, és de minories", afirma l’artista, que considera que res en la cultura que sigui extremadament complicat és per a la majoria.

En el terreny del flamenc contemporani evoca Israel Galván, i afirma que gràcies a ell ha donat "un "pas grandíssim" en la seva manera de concebre l’art, si bé el flamenc de Chicuelo és clàssic amb fusions no dràstiques, sense trencar esquemes.

De fet, el seu disc inclou els pals clàssics: ‘bulerías’, tangos i rumbes, però també nous pals que no havia interpretat mai: la rondenya, el ‘tanguillo’, la sevillana i la ‘guajira’. "Són pals molt nous per a mi i per als aficionats", afirma el cantant.

Però si algú té molt a dir en aquest nou disc és, sobretot, la seva guitarra. “‘Uña y carne’ és el que som la guitarra i jo", diu el músic, que sempre dedica al seu instrument els títols dels seus àlbums. 

"Representa una bona part de la meva vida. Des de petit sempre estic amb ella a sobre, disfrutant i patint amb ella", explica, i això li ha regalat una relació d’amor-odi, més d’amor que d’odi amb aquest instrument.

Col·laboracions

Chicuelo ha encarregat el disseny de la seva portada a Frederic Amat: "Volia donar-li una volta més", i musicalment ha comptat amb la participació del trompetista Carlos Sarduy, el baixista Carles Benavent i el violoncel·lista Martín Meléndez.

L’any 2000 va llançar el seu primer disc com a solista i de repertori propi, 'Cómplices’ (Harmonia Mundi); el 2007 va presentar 'Diapasión' (Flamenco Records); com a guitarrista ha acompanyat ‘cantaores’ com Enrique Morente, Miguel Poveda, Duquende, Mayte Martín, Rancapino, Chano Lobato, José Mercé i El Cigala, i també ha treballat amb músics de jazz com Chano Domínguez, Carles Benavent, Jorge Pardo, Jordi Bonell, Raynald Colom i Maria Joâo Pires.

En cine, ha compost part de la música de l’última pel·lícula d’Orson Welles, 'Don Quijote de Orson Welles’ (1992), i 'Blancaneu', de Pablo Berger (2012); de fet, la cançó central de la pel·lícula, 'No te puedo encontrar' va guanyar el premi Goya 2013 a la millor cançó original.

Més notícies de Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA 

Temes: Flamenc Música