PACTE DE SALUT I BENESTAR

Salut invertirà sis milions d'euros a millorar l'atenció primària a Cornellà

Entre les principals actuacions s'hi inclou la creació del nou CAP Cornellà o el trasllat del servei d'urgències (CAUP) de Sant Ildefons a un nou local

El conveni firmat aposta, a més, per mitigar les conseqüències de la crisi i les desigualtats en l'àmbit sanitari i per prioritzar la salut mental

photo-2019-02-14-12

photo-2019-02-14-12

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Departament de Salut de la Generalitat, el Servei Català de la Salut (CatSalut) i l’Ajuntament de Cornellà han firmat aquest dijous un conveni per valor de 5,9 milions d’euros per al període 2019-2021 dedicat essencialment a la creació o renovació de tres equipaments d’atenció primària de la ciutat.

Concretament, el pla estima una inversió de 4,5 milions d’euros per a la creació del nou CAP Cornellà, d’ubicació encara desconeguda, que substituirà  l’actual CAP Bellaterra i assumirà les seves funcions actuals, a més d’allotjar l’ASSIR Cornellà (servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva), ara situat al carrer Mossèn. Jaume Solé.

Així mateix, preveu el trasllat del Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) del CAP Sant Ildefons a un nou local situat a l’avinguda Salvador Allende, just al costat de l’estació de metro de la Gavarra, una actuació per a la qual estima invertir 850.000 euros.

Una vegada alliberat l’espai que ocupa actualment el CUAP al centre de Sant Ildefons, el pla inclou una ampliació i una adequació del servei de rehabilitació d’aquest equipament per valor de 600.000 euros. Actuacions que, en general, estan destinades a modernitzar els equipaments i condicionar-los al creixement demogràfic del municipi.

Les millores de les infraestructures, que es materialitzaran fins al 2021, estan incloses en el Pla d’execució d’inversions en infraestructures sanitàries del CatSalut, a qui el consistori ha acordat cedir els espais o terrenys de la seva titularitat que permetin executar aquests projectes.

Frenar les desigualtats en salut

Més enllà de la remodelació i construcció d’equipaments, aquest pacte sanitari ve acompanyat de mesures destinades a reduir les conseqüències de la crisi econòmica i les desigualtats en salut per qüestions socials, econòmiques o de gènere, posant especial èmfasi en els entorns més vulnerables.

Per a això, els organismes s’han fixat com a objectiu impulsar sinergies entre administracions públiques i fomentar el treball en xarxa, així com integrar la salut mental i l’atenció social integrada en la salut comunitària i millorar la qualitat i el confort dels serveis sanitaris que s’ofereixen al municipi.  

Una part del conveni que ha volgut destacar la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha valorat aquest “pacte com a robust i exemplar”, és que permeti “introduir àmbits com el de la salut mental, continuar integrant l’atenció social i sanitària i vetllar per l’atenció comunitària a través de la col·laboració entre administracions”.

En aquesta línia, Vergés ha recordat la importància de l’assignació econòmica addicional de 220.000 euros que han rebut en els últims dos anys els quatre equips d’atenció primària (EAP) de la ciutat que tenen un entorn socioeconòmic més vulnerable i una necessitat més gran de finançament, i que es continuarà assignant els pròxims anys. 

Atenció a la salut mental

El pacte fa especial incidència en l’àmbit de la salut mental, un dels més castigats per la crisi econòmica i protagonista de la Taula de Salut Mental impulsada per les dues administracions, centrada en la prevenció de les malalties mentals, en donar-los visibilitat i en lluitar contra l’estigma que les acompanya.

Així, els signants han volgut recalcar que el document continuarà prioritzant els projectes nascuts fruit d’aquesta taula, que es desenvolupen en col·laboració tant amb les persones afectades com els seus familiars, amb l’objectiu de facilitar-ne la inserció a la vida laboral i social i el seu accés a la vivenda.

Per això, l’alcalde cornellanenc, Antonio Balmón, ha volgut posar en relleu que, a més de “consolidar dos serveis de la ciutat, com ho són les urgències i la rehabilitació,” aquest pacte també serveixi per “millorar les condicions de prestació d’altres serveis més específics, com l’ASSIR o l’atenció a la salut mental.”

Notícies relacionades

El conveni, vigent fins al 31 de desembre del 2020 però prorrogable fins a quatre anys més, ha sigut firmat aquest dijous al Castell de Cornellà per part de la consellera Alba Vergés, el director del CatSalut, Adrià Comella, i l’alcalde del municipi, Antonio Balmón.  

Més notícies de Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA