SOLIDARITAT

Una exposició repassa els més de 25 anys d'història i compromís del Cornellà Solidari

L'entitat, fundada oficialment el 1993, agrupa organitzacions i ciutadania amb l'objectiu de desenvolupar projectes solidaris a tot el món

cornellasolidari

cornellasolidari / Photographer: Oriol Fotograf

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’agermanament el 1986 entre les ciutats de Cornellà i Jinotega, a Nicaragua, va suposar un punt d’inflexió en la història del cooperativisme i la solidaritat a la ciutat, ja que més enllà de l’inici d’una relació d’ajuda mútua, va posar la primera pedra per a la creació de la que avui és una entitat emblemàtica del municipi: Cornellà Solidari.

Va ser precisament el moviment veïnal cornellanenc el que va començar a interessar-se per la situació política i social que vivia el poble nicaragüenc en els vuitanta, fet que va motivar aquesta unió entre les dues ciutats i va impulsar la creació d’aquesta entitat, que agrupa organitzacions i ciutadans amb l’objectiu de desenvolupar projectes solidaris que s’han estès per tot el món.

La institució es va constituir formalment el 1993 a través de la firma d’un manifest col·lectiu per part d’aquestes entitats, i ara, quan tot just celebra el seu quart de segle ‘oficial’ de vida, el municipi ha volgut retre-li homenatge amb una exposició fotogràfica que repassa la feina feta per l’entitat durant tots aquests anys i els projectes que ha aconseguit tirar endavant de cap a cap del món.

La mostra, que porta per nom‘Més de 25 anys fent solidaritat’,dona a conèixer les campanyes d’ajuda i sensibilització de Cornellà Solidari, que des que va iniciar el seu compromís amb Nicaragua l’ha expandit aportant el seu gra de sorra en la reconstrucció i enviament de material sanitari a zones devastades per conflictes bèl·lics o catàstrofes naturals, entre altres accions.

Compromís global

L’organització també va cooperar en l’enviament de roba i aliments a Bòsnia durant la guerra dels Balcans dels noranta, moment en què es va constituir com a entitat i va començar a confeccionar un programa d’acció estable que es va estendre també fins a Cuba, un altre dels països amb els quals té una estreta relació.

D’aquesta col·laboració en va néixer un altre agermanament: el de Cornellà amb Mariel, arran de la petició de l’entitat a l’ajuntament de col·laborar en la construcció d’un hospital maternoinfantil a la ciutat. Va ser l’any 2001, quan Cornellà Solidari es va transformar en oenagé, un any abans d’estendre’s també cap a l’Àfrica (Camerun).

Des d’aleshores, ha enviat fons per pal·liar les destrosses provocades pel terratrèmol d’Haití o el tsunami que va fuetejar el sud-est asiàtic el 2006, i desenvolupa en l’actualitat iniciatives com ‘Vacances en Pau’,dedicada a l’acollida de nens i nenes sahrauís durant els mesos d’estiu o en programes d’apoderament femení a Nicaragua.

Notícies relacionades

Per posar de relleu tots aquests esforços, ‘Més de 25 anys fent solidaritat’ recordarà imatges testimoni de moltes d’aquestes grans fites aconseguides per l’entitat. Una mostra que es podrà visitar fins al 31 de gener a la biblioteca de Sant Ildefons de Cornellà.

Més notícies de Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Solidaritat