POLICIA CANINA LOCAL

Cornellà acull el primer campus d'unitats canines de policies locals d'Espanya

Més de 100 policies i 60 gossos reben formació sobre com es detecten substàncies estupefaents a través de ponències i classes pràctiques

Entre els instructors hi ha agents de la policia de Nova York i de la policia federal belga, dos dels cossos més avançats en ensinistrament de gossos

foto 3400295

foto 3400295

3
Es llegeix en minuts
ACN / El Periódico

Més d’un centenar d’agents de policies locals de tot el territori i 60 gossos ensinistrats assisteixen aquesta setmana a Cornellà al primer Campus d’Unitats Canines de Policies Locals celebrat a tot Espanya, dedicat a millorar la tècnica dels gossos, especialment en la recerca d’estupefaents.

Durant cinc dies consecutius, els participants, d’una seixantena de municipis diferents, rebran formació teòrica, pràctica i jurídica a càrrec d’instructors amb gran experiència, que realitzaran ponències cada matí i classes pràctiques en grups de treball adaptats a diferents àmbits a la tarda.

La instrucció la duran a terme tant cossos de policia nacionals, com la Guàrdia Civil i els Mossos, com cossos internacionals, com la policia federal de Bèlgica, que compta amb més de 60 anys d’experiència i ha desenvolupat tècniques pioneres per a la detecció de substàncies estupefaents, així com la policia de Nova York, el cos policial amb les tècniques d’ensinistrament més avançades. 

La formació s’està duent a terme al recinte firal de Cornellà, on s’han habilitat diferents escenaris, tant interiors com exteriors, per simular actuacions policials. Així, per exemple, s’hi han col·locat diversos vehicles, entre els quals, un autobús, per entrenar els gossos en la recerca d’estupefaents i explosius, i s’ha simulat el que podria ser un passadís de metro per treballar en la detecció de persones en moviment.

Aprendre dels millors 

Javier Gómez, president de l’Associació de Guies Canins de Policies Locals, entitat organitzadora del campus, destaca la importància de la formació contínua i de l’organització de cursos com aquest per posar en comú les tècniques utilitzades pels diferents cossos policials amb l’objectiu d’"aprendre dels millors" i adaptar les tècniques més innovadores al dia a dia de les policies locals. 

Segons Gómez, tant els Mossos d’Esquadra com la Guàrdia Civil tenen molt avançades les tècniques de detecció en estàtic, principalment de vehicles, i cossos policials com els de Sabadell o Girona ja apliquen tècniques innovadores en la recerca de persones en moviment. 

El president de l’Associació de Guies Canins de Policies Locals, agent de la unitat canina de Sant Andreu de la Barca, ha valorat també molt positivament la presència de dos cossos policials amb tanta experiència en la matèria com els de Nova York i Bèlgica. El primer aporta al curs la seva experiència en les tècniques més avançades de detecció d’explosius i de persones en moviment, mentre que el segon, que ha portat dos agents al curs, és un dels millors cossos en detecció de substàncies estupefaents. 

Tècniques adaptades a l’àmbit local

Tot i que les unitats canines tenen molt recorregut dins de l’àmbit les forces de seguretat, gairebé no tenen presència en els cossos de policia local, que no han anat incorporant unitats canines fins als últims anys, quan s’ha demostrat la seva eficàcia i agilitat a l’hora de resoldre conflictes.

Per això, l’objectiu del campus és mostrar com de necessària pot arribar a ser la formació en ensinistrament en l’àmbit municipal, una cosa que no s’inclou a les escoles de policies locals i que pot resultar útil per a les forces de seguretat. En aquesta línia, Santi Ferrer, guia caní i agent de la Policia Local de Cornellà, destaca la rellevància que estan prenent les unitats canines dels cossos policials, que "cada dia tenen més importància".

Ferrer apunta que la incorporació de gossos en aquests cossos "agilita i millora la qualitat de la feina policial de proximitat", ja que "els permet no ser tan invasius". A tall d’exemple, explica que "si t’acostes a un grup de joves amb un gos, veuran el gos i no el policia, i si el gos olora que un dels nois té alguna substància a la butxaca ho sabràs sense haver hagut de registrar-lo", una cosa que, assegura, "facilita molt les coses".

Notícies relacionades

Com a acte de clausura del curs, les unitats canines participants oferiran aquest divendres una exhibició al camp de futbol municipal dedicada a les entitats culturals i associacions veïnes de la ciutat i a més d’un miler d’alumnes de la ciutat, que podran comprovar in situ les habilitats dels gossos policia.

Més notícies de Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA