PREMI A LES BONES PRÀCTIQUES

Cornellà guanya el Green Leaf Award pel seu compromís mediambiental

La Comissió Europea ha valorat el compromís de la ciutat per naturalitzar l'espai públic, la gestió de l'aigua i la seva aposta pel transport sostenible

parcribera 0495

parcribera 0495 / guillemfotografs.cat_Guillem Urb

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Cornellà ha obtingut el premi European Green Leaf Award 2019 atorgat per la Comissió Europea, en reconeixement pel seu compromís de transformar-se en una ciutat realment sostenible dins d’una àrea metropolitana d’alta densitat i perquè serveix de model per a altres àrees urbanes compactes.

El jurat ha valorat especialment les mesures de pacificació del trànsit dutes a terme a la ciutat, la seva aposta peltransport sostenible i la preocupació del municipi per la gestió de l’aigua, la gestió d’inundacions i les campanyes de conscienciació pública.

El premi, impulsat per la Comissió Europea per premiar el compromís mediambiental de ciutats europees d’entre 20.000 i 100.000 habitants, així com els seus esforços per promoure el creixement verd, ha volgut premiar el compromís de Cornellà, que fa dos anys ja va ser finalista del guardó.

L’avaluació tècnica ha tingut en compte els esforços en matèria de canvi climàtic i gestió energètica, mobilitat urbana sostenible, naturalesa i biodiversitat, soroll i qualitat de l’aire, residus i economia circular, així com com la gestió de l’aigua feta pels municipis.

Cornellà ha obtingut el premi juntament amb la ciutat holandesa de Horst aan de Maas, mentre que Lisboa ha sigut la ciutat guardonada com a Capital Verda Europea 2020, en un acte celebrat el 21 de juny passat a Nimega (Països Baixos).

La ciutat estava entre els finalistes del guardó junt amb la ciutat neerlandesa i els municipis de Gabrovo (Bulgària), Joensuu (Finlàndia) i Mechelen (Bèlgica).

Per una ciutat naturalitzada

Aquest reconeixement suposa un premi a l’esforç de l’administració i de les entitats cornellanenques per construir una ciutat més habitable i sostenible, especialment per les accions impulsades en el marc del projecte Cornellà Natura.

Aquesta iniciativa estratègica preveu, en l’horitzó temporal d’una dècada, naturalitzar la ciutat i posar en relleu els seus valors ambientals, socials i paisatgístics, amb l’objectiu de convertir Cornellà en una ciutat humanitzada.

Amb aquesta finalitat, ha posat en marxauna sèrie d’actuacions dedicades a potenciar i millorar el patrimoni verd sèrie d’actuacions i que busquen integrar els diferents espais públics a la naturalesa, per vertebrar la construcció de la ciutat seguint uns eixos verds.

El projecte ha prioritzat i prioritzarà mesures com la conversió en zona de vianants de carrers, la restricció del trànsit rodat de vehicles, mesures contra la contaminació, l’ampliació de carrils bici o la promoció del transport públic i la recuperació d’espais d’ús ciutadà.

Al llarg del 2018, el consistori preveu invertir més de 6 milions d’euros en el marc de la iniciativa Cornellà Natura. En aquests moments, s’estan fent actuacions a la zona de l’avinguda dels Alps, a l’avinguda Pablo Picasso, Sant Ildefons i el parc de la Infanta.

Notícies relacionades

A més, pròximament s’iniciaran les obres al carrer del Prat i, paral·lelament, s’estan impulsant projectes divulgatius en escoles i activitats de sensibilització entre la població. Exemple d’això són iniciatives com el Dia de la Creativitat, la celebració de la Setmana de la Naturalesa o la posada en marxa dels Diumenges sense Cotxe, entre altres mesures.

Més notícies de Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA