Pobresa energètica

L'Ajuntament de Cornellà s'enfronta a Endesa

Després d'un primer avís, denuncia la companyia per haver tallat la llum a un veí que es va negar a canviar el comptador

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Ajuntament de Cornellà de Llobregat ha presentat una denúncia per coaccions contra l'empresa Endesa Distribució Elèctrica SLU, arran del cas d'un veí de la ciutat a qui s'ha tallat el subministrament, després de negar-se que l'empresa substituís el comptador elèctric del seu domicili per un de telegestionable.

El text de la denúncia especifica el fet que el ciutadà afectat manifesta estar al corrent de pagament i que la no substitució del comptador no representa un greu perjudici a la companyia, ja que no altera la lectura ni la facturació de l'energia consumida.

La instal·lació dels nous comptadors telegestionables no és obligatòria fins al 31 de desembre del 2018; no obstant això, l'empresa distribuïdora va procedir el 7 de març al tall del subministrament elèctric, un servei, segons el consistori, “essencial, i més en períodes crítics com són els mesos d'hivern”. I recorda que “el delicte de coaccions està tipificat a l'article 172 del Codi Penal.

De l'avís a l'acció

De fet, l'Ajuntament de Cornellà ja havia manifestat fa dues setmanes el seu rebuig als talls del subministrament per part de la companyia distribuïdora, després que diversos veïns de la localitat es dirigissin als serveis de Consum i Eficiència Energètica del consistori i ara ha passat a l'acció.

La mesura està emparada legalment, però des de l'Ajuntament es considera greu que la companyia no hagi tingut en compte una resolució del Parlament de Catalunya, la qual estipula que el procés de canvi de comptadors s'ha de realitzar amb les garanties sanitàries i mediambientals legalment establertes, d'acord amb la normativa europea i garantint els drets i protecció dels consumidors.

Notícies relacionades

Però tampoc considerant diverses recomanacions del Consell d'Europa i fins i tot una moció aprovada pel ple municipal de Cornellà que instava l'Estat i la Generalitat a prendre mesures per aturar la instal·lació dels comptadors de telegestió, a l'espera d'una solució satisfactòria a les qüestions que plantegen pel que fa a la protecció de dades i la repercussió que puguin tenir per a la salut dels ciutadans.

Més notícies de Cornellà