eleccions municipals 2015

Balmón haurà de buscar un pacte amb ICV-EUiA a Cornellà

Els socialistes disfruten encara a Cornellà d'una majoria absoluta inèdita a la resta del territori amb 14 dels 25 regidors

3
Es llegeix en minuts
Q. FLOTATS / J. SALICRÚ / Cornellà de Llobregat

Trenta anys de socialisme són molts, fins i tot per a un feu socialista com Cornellà, on el PSC aconsegueix gairebé un terç dels vots en les diferents eleccions.

Almenys així ho afirmen els diferents partits que es presenten a les pròximes eleccions municipals i que tenen el repte de desbancar Antonio Balmón (PSC), al capdavant del govern local des del 2004, quan va substituir en el càrrec José Montilla, convertit en aleshores en ministre d'Indústria i que seria després president de la Generalitat.

Però el 2007, Balmón no només va renovar la confiança dels cornellanencs sinó que, a més, es va enfilar fins als 16 regidors. I el 2011 ho va aconseguir novament mantenint encara la majoria absoluta socialista de 14 dels 25 regidors en un moment en què els socialistes van començar a fer aigües.

Per a Cornellà, una de les ciutats fortes del PSC dins de l'àrea metropolitana (juntament amb l’Hospitalet i Santa Coloma), aquestes seran unes eleccions de canvi però no en el sentit que hi hagi un alcalde no socialista --molt haurien de canviar les coses-- sinó perquè els socialistes presumiblement perdran la majoria absoluta i hauran de pactar amb alguna formació de l'oposició.

Dos anys enrere, en perspectiva d'aquesta situació, el PSC va arribar a un acord amb ICV-EUiA amb el qual es posaven les bases d'una futura col·laboració entre les dues formacions que molt probablement es reeditarà després de les eleccions del 24 de maig --ara els ecosocialistes compten amb quatre cadires a l'edifici consistorial--.

Això no impedeix que Arnau Funes, cap de llista per ICV-EUiA, també aposti genèricament pel canvi i arribi a afirmar que “s'ha de canviar el xip després de 30 anys de majories absolutes del PSC”. La formació, encara oberta a la incorporació de nous col·lectius, es vol convertir en l'alternativa d'esquerres als socialistes catalans.

Aquesta disposició dels ecosocialistes a pactar --encara que posin molt car el seu preu-- amb el PSC de Balmón ha fet que, a diferència de la veïna l’Hospitalet o de la mateixa Barcelona, ICV-EUiA no participi de l'experiment polític del moment, els denominats Guanyem, que aquí conformaran Podem, Procés Constituent, Alternativa d’Esquerres de Cornellà, Equo i Pirates de Catalunya. Es dirà Crida Cornellà-Guanyem Cornellà i sumarà cinc forces d'esquerra, que exigeixen una renovació política amb aquesta ‘candidatura unitària municipalista’. 

La formació, que elegirà els seus representants a través d'unes primàries obertes a tota la població, promet “acabar amb la casta, la màfia, el règim i transformar la manera de fer política, des de la participació popular, la transparència i la dignitat”.

Per Ángel Camacho, representant de la comissió de comunicació, “aquestes seran les primeres municipals amb una alternativa real, no només per a la ciutat de Cornellà, sinó per a tot un sistema en decadència en un ajuntament sense oposició real que es creu totpoderós”, afirma.

Set forces en el pròxim ajuntament

En el pròxim consistori cornellanenc hi haurà més partits que mai. Així, als actuals quatre partits representats --PSC, PP, CiU i ICV-EUIA-- s'hi sumaran Esquerra, que recuperarà la presència perduda el 2011, Podem dins de Guanyem Cornellà i probablement Ciutadans, liderat a Cornellà per Jorge García Mulet i que es presenta als votants com “una alternativa política real, neta i regeneracionista”.

Els d'Albert Rivera podrien posar en dificultats l'actual segona força del consistori, el PP, amb cinc regidors. Els populars han posat les esperances en Daniel Serrano, una cara nova que agafa el relleu a Maximiliano Palacios i que haurà d'evitar que els votants es decantin per Ciutadans si vol mantenir-se fort en el consistori.

Per la seva banda, CiU parla de ‘renovació’. Jordi Rossell, un dels dos regidors actuals i alcaldable de la formació, preveu que el consistori resultant després del 24-M “serà molt fragmentat, de manera que es necessitaran amplis consensos”.

Més radicalment en contra de Balmón, l'Esquerra Republicana de la jove Raquel Albiol pretén exercir una oposició “ferma i contundent als socialistes”.

Notícies relacionades

El 2015 probablement no portarà a Cornellà un tomb polític radical però sí la normalització de l'espai polític: el PSC ja no és ni de bon tros el que era i fins i tot a Cornellà s'haurà de notar, encara que només sigui perquè perd la majoria absoluta.

Més notícies de Cornellà