Patrocina:

CREIXEMENT D'UNA ÀREA ESTRATÈGICA

Zona Franca busca soci

El Consorci explica a empreses xineses els avantatges d'invertir en els 350.000 metres quadrats que va deixar lliures Seat Quatre companyies han mostrat interès pel projecte de noves naus

Inauguració 8 Jordi Cornet inaugura l’oficina del CZFB a Shenzen.

Inauguració 8 Jordi Cornet inaugura l’oficina del CZFB a Shenzen. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

Es busca soci que aporti 170 milions d'euros. La missió sembla una mica menys complicada a la Xina i fins allà s'ha dirigit el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). Consisteix a trobar una companyia que afronti la meitat del que costa construir naus als 350.000 metres quadrats on 10 anys enrere s'establia Seat.

Jordi Cornet, delegat especial de l'Estat al CZFB, ha estat a Hangzhou, Xangai i Pequín venent les bondats de la iniciativa a les companyies xineses, en actes davant una audiència de 72 empreses o en reunions bilaterals amb altres cinc. D'aquest tràfec ja han emergit quatre companyies interessades, que es mantenen en secret per no fer anar en orris les negociacions. La discussió de les condicions suposa un dels últims actes d'un procés que va començar fa un any i que es tancarà, si tot va segons el pla, amb l'elecció del soci el 2015.

La recerca d'un soci xinès no només descansa en el poder de les seves companyies o en el seu mercat de 1.300 milions de consumidors, sinó en la capacitat d'atracció que exerciria per al desembarcament d'altres firmes del gegant asiàtic a les instal·lacions. «La Xina té costums mil·lenaris, costa que agafin confiança abans que s'agilitzin les gestions. Amb un soci xinès tot serà més fàcil perquè, entre ells, els negocis es tanquen més ràpidament», assenyala Cornet.

El Consorci va aconseguir dos anys enrere, en la visita de l'alcalde Xavier Trias, obtenir la seu de patents i marques xineses per al sud d'Europa. L'ocupació d'aquests 350.000 metres quadrats amb companyies xineses apuntalaria Barcelona com la porta d'entrada dels productes de la fàbrica global, considera Cornet, que afegeix que la iniciativa també portarà inversions i feina a la ciutat i beneficiarà les companyies locals que exporten a la Xina.

Notícies relacionades

Cornet confia que els avantatges de Barcelona (infraestructures, accés de mercaderies cap al nord de l'Àfrica, estabilitat…) s'imposin a competidors que ofereixen més avantatges fiscals com Atenes o a la incertesa sobre la iniciativa sobiranista que podria fer sortir Barcelona de la Unió Europea. Assegura que molts socis li han preguntat per aquesta possibilitat. «El capital és molt covard i no vol embolics. Barcelona passaria de ser la porta d'entrada a Europa a ser-ho d'un mercat de set milions. Seria una catàstrofe», opina.

El CZFB va obrir ahir la seva primera oficina permanent xinesa a la ciutat de Shenzhen, situada al sud del país asiàtic. Fa 30 anys només era un poble de pescadors i avui dia, amb 14 milions d'habitants, és una de les grans urbs asiàtiques.