Patrocina:

MOHAMMAD AL-ZAROONI

«Les zones franques necessiten serveis»

Mohammad Al-Zarooni, la setmana passada a Barcelona.

Mohammad Al-Zarooni, la setmana passada a Barcelona. / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS
BARCELONA

Les zones franques d'arreu del món tenen, des del 19 de maig passat, una associació que les representa: l'Organització Mundial de Zones Franques. El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) no només està en el comitè directiu, sinó que és l'únic representant d'Espanya en l'organització. El seu president, Mohammad Al-Zarooni (Dubai), va visitar la setmana passada Barcelona.

-¿Per què han decidit constituir l'Organització Mundial de Zones Franques?

-A tot el món existeixen unes 3.500 zones franques, però lamentablement faltava un instrument d'unió i de diàleg. Per això vam decidir establir aquesta organització, per representar les zones franques del món. Es tracta d'una associació totalment independent, sense ànim de lucre, registrada a Ginebra i amb el seu quarter general a Dubai. L'associació protegeix els drets de les zones franques, elaborarà estudis, estadístiques, proveeix serveis comuns... L'objectiu és que les zones franques siguin millors i que creixi el negoci.

-¿Com són d'importants les zones franques per a l'economia dels països d'arreu del món?

-Hi ha zones franques en més de 130 països de tot el món, i hi treballen 65 milions de persones. Les zones franques ho estan fent molt bé, i per exemple a Dubai el 25% del total del PIB prové d'aquests territoris.

-Vostè també és el director general de la Zona Franca de l'Aeroport de Dubai. ¿Quantes zones franques hi ha i quina importància han tingut per al desenvolupament de l'emirat?

-A Dubai tenim 23 zones franques. La primera es va crear el 1985, i la segona, la de l'aeroport, el 1996. Aquestes dues són generals, i la resta són especialitzades: finances, salut, telecomunicacions, tecnologia, moda... Al seu dia, el nostre Govern va considerar que era un bon mètode per al desenvolupament econòmic i va decidir obrir més zones franques. El 75% del total de les exportacions de Dubai són de les zones franques. En aquests territoris hi ha instal·lades 19.000 companyies, en què treballen 226.000 persones. Creiem que som un model a seguir per altres països.

-¿Les zones franques són el millor instrument per atraure inversió?

-Així ho crec. A més a més, no només es beneficien aquestes zones, sinó que el 50% dels serveis els proveeixen des de fora de les zones franques. Gràcies a la nostra experiència, entenem què és el que necessiten i requereixen els inversors estrangers. A més, les zones franques necessiten bons serveis i infraestructures al voltant; si no, hi ha un problema.

-¿El model de l'especialització és aplicable a altres països?

-Sí, en termes generals. Però cada lloc és diferent, i no només serveix copiar. S'han d'adaptar les zones franques a l'entorn, i és important aprendre les unes de les altres.

-Dubai és una de les portes d'entrada al Pròxim Orient i l'Àsia. ¿Quin paper hi pot jugar Barcelona?

-La Zona Franca de Barcelona és una de les millors d'Europa i per això està en el comitè de direcció de l'organització. Si Dubai és important a la regió, també ho és Barcelona a Europa. Volem potenciar les col·laboracions.

Notícies relacionades

-També volen convertir-se en una smart city...

-Tenim una zona franca d'empreses tecnològiques a Dubai (Silicon Oasis), ja que volem ser un referent també en aquest àmbit. Barcelona és referent com a smart city, i per això hem firmat també un memoràndum d'entesa per col·laborar en aquest àmbit.