Comença la vacunació sense 
cita prèvia a Catalunya

Més d’un any i mig després de la irrupció de la Covid-19, Catalunya comença a veure el final d’aquesta crisi sanitària gràcies als avenços en el procés de vacunació, que aconsegueix cotes del 60% de pauta completa en el total de la població catalana. Per seguir mantenint aquest bon ritme, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya reforça aquest procés durant l’agost a través de la vacunació sense cita prèvia en centres clau del territori.

Per això, des de dimarts passat, certs punts de vacunació distribuïts per tot Catalunya ofereixen la possibilitat de vacunar-se sense cita prèvia de 16 a 20 h. Aquests centres de vacunació estan dirigits a les persones grans de 12 anys que no han rebut cap dosi de la vacuna.

D’aquesta manera es vol facilitar que el retorn a l’entorn educatiu, escoles, centres de formació i universitats, i als llocs de treball sigui el més segura possible, especialment si tenim en compte la variant Delta del virus, molt més transmissible. La vacunació requereix dues dosis separades en 3 o 4 setmanes, per tant si es porta a terme la vacunació ara, la població ja estarà protegida a inicis de setembre. A més, amb l’alta cobertura vacunal s’espera poder evitar quarantenes i aïllaments que trenquin la presencialitat d’escoles, universitats i centres de treball. 

Per poder garantir la vacunació sense cita prèvia, Catalunya ha rebut durant aquesta mateixa setmana fins a 469.000 dosis extra de la vacuna Pfizer. Durant els pròxims dies també arribaran 142.500 dosi de Moderna, que contribuiran a assegurar aquesta nova estratègia de vacunació de Salut.

L’objectiu d’aquesta campanya és augmentar la cadència de la vacunació i la cobertura poblacional, per arribar a setembre i a l’inici del curs escolar amb la màxima protecció possible davant de la Covid-19. Amb això, la societat catalana s’acosta cada vegada més a la immunitat de grup. 

Una nova estratègia per revitalitzar el procés 

Durant les dues últimes setmanes s’ha detectat una disminució en el nombre de cites prèvies, i han augmentat les persones que, tot i tenir cita prèvia, no s’han presentat al punt de vacunació. 

Actualment a Catalunya hi ha uns 3.000 nous casos diaris de persones que contrauen la Covid-19, prop de 2.000 persones ingressades i 600 pacients en l’UCI, especialment persones d’entre 30 i 50 anys i que encara no s’han vacunat amb la pauta completa. 

El 60% de la població catalana té ja la pauta completa.

El percentatge més baix de persones immunitzades amb la pauta completa pertany al de les persones entre 16 i 19 anys, amb un 22%.

Les persones entre 12 i 15 anys es poden vacunar des d’inicis d’agost

La mitjana de vacunes administrades diàriament és de 46.000.

Malgrat la possibilitat de poder vacunar-se sense cita prèvia, Salut recomana seguir demanant cita a tot aquell que pugui per assegurar la disponibilitat de dosis i el correcte funcionament del procés de vacunació. En cas de formar part d’un dels col·lectius convocats, és possible demanar cita a vacunacovidsalut.cat.

Per demanar cita, s’ha de tenir a mà el DNI i la targeta sanitària, en cas de tenir-la. Les persones que no tinguin targeta sanitària hauran de tramitar la seva sol·licitud a través de salutweb.gencat.cat

Com vacunar-se
de la Covid-19

Per vacunar-se serà necessari portar al centre de vacunació assignat la targeta sanitària individual i el DNI. En cas de no tenir targeta sanitària individual només serà necessari el DNI, NIE o passaport. També serà necessari ensenyar l’SMS de convocatòria, en cas d’haver-lo rebut, o el missatge de confirmació de la cita enviat per CatSalut, en cas que la cita s’hagi concertat a través de la web

Sis raons per vacunar-se

1. Efectivitat

Les vacunes han sigut sempre una de les eines més efectives per prevenir malalties.

Protegeixen, augmenten l’esperança de vida i salven cada any entre 2 i 3 milions de vides a nivell mundial, xifra que equival a tota la població de Barcelona

2. Seguretat

Els organismes que controlen, aproven i regulen les vacunes han treballat amb gran exigència per proporcionar un tractament segur.

Les vacunes que s’apliquen a Catalunya tenen l’aprovació de l’Organització Mundial de la Salut i l’Agència Europea de Medicaments.

3. Baixada de la pressió assistencial

Al disminuir els contagis, baixa la pressió cap al sistema de salut en l’àmbit assistencial. Es reflecteix en menys visites mèdiques i ingressos associats a la Covid-19 i en menys equips d’UCI dedicats a pacients Covid-19.
4. Impacte en l’àmbit socioeconòmic

4. Impacte en l’àmbit socioeconòmic

La vacunació tindrà un impacte positiu en l’economia i podrem tornar gradualment a la normalitat en totes les dimensions de la vida. Entre altres coses, les diferents activitats econòmiques podran desenvolupar-se cada vegada amb menys restriccions.

5. Corresponsabilitat

Vacunar-se és un acte individual, però amb un gran impacte positiu en els àmbits social i econòmic. D’aquesta forma, la vacunació és una acció responsable i solidària cap a la població i el nostre entorn més pròxim.

6. Inmunitat de grup

La immunitat de grup s’aconseguirà quan una gran part de la població estigui vacunada. Quantes més persones s’hagin vacunat, més dificultats tindrà el virus per propagar-se i disminuirà la seva velocitat de transmissió.

Textos: Anna Solà
Maquetació: Estela Piñeiro
Fotos: Departament de Salut - Generalitat de Catalunya i Shutterstock


Aquest reportaje s'ha publicat a
EL PERIÓDICO el 13 d'agosto del 2021